Изоставени сгради в България, от които ни настръхват косите

01.08.2019, 13:00

Ужас!

   
 
Изоставени сгради в България, от които ни настръхват косите

Има някакво зловещо усещане, което ни обзема, когато преминем през изоставена и порутена сграда. Някои такива постройки се славят с жестоко минало, други се смятат за обладани от духове и какво ли още не.

Дори и тук в България е пълно с изоставени къщи, монументи и болници. Те са не по-малко страшни от тези във филмите и определено ни побиват тръпки.

Виж за какво говорим и ако си достатъчно смел, можеш да ги посетиш сам.

Комплекс Родина

2173544

Това вероятно е най-известната изоставена сграда в страната, която е трябвало да бъде комплекс на издателство, наречено Родина. С дългогодишна история, датираща от 1976 г., масивната сграда така и не е завършена. Плановете са били постройката да бъде най-авангардният издателски комплекс на Балканския полуостров - 15 етажа, подземен паркинг на две нива, басейн за отдих и стотици офиси. С течение на годините 50-те хиляди квадратни метра земя, които трябвало да съставят целия комплекс, многократно променят собствеността си. Настоящият собственик, който е началник на болничния комплекс "Софиямед", закупил сградата за огромната цена от 40 милиона лева.

Царската гара в Казичене

2173545

Красивата някога гара, сега тъне в тъга и разруха. Построена в началото на 1900-те години, столетната конструкция почти не напомня на предишната виенска изящност. Посетена от много местни и чуждестранни кралски жители през годините, железопътната станция води до старата резиденция на последния български монарх, цар Симеон II. Макар и обозначена като сграда с решаващо историческо и културно значение, Царската гара тъне в мизерия и все още очаква опит за възстановяване, но без резултат.

Резиденция Банкя

2173543

Така наречената резиденция на Банкя, а.к.а. пищното имение на бившия комунистически лидер Тодор Живков, има зловещо минало, което винаги е срещало от вълна от спорове. В края на 20 век първоначално планираната като спа и уелнес структура за отдих е поета от Живков и е превърната в собствена лична обител. През 1989 г. той е изгонен от служителите на фондацията Masako Ohya. Това е японска компания, която притежава 51% от съмнителна корпорация, която правителството реферира като Sofia Country и Golf Club. Въпреки обещанията, че обединените сили между японската фондация и българското правителство ще изградят най-големия спа център и голф игрище на Балканите, всичко се оказа голяма лъжа. След като едноименният президент на Masako Ohya изгони Живков, той превърна сградата в скъп бардак за проститутки и тяхната високопоставена клиентела. Сградите в близост до резиденцията е трябвало да приютяват частните имоти на редица богати семейства. Фондацията Masako Ohya обаче изчезва заедно с парите и оставя целия район да изгние в разпад, включително резиденцията на Банкя и недовършените къщи, разпръснати около нея.

Лудницата в Боровец

2173546

Обичаният и популярен зимен курорт крие в себе си ужасяваща тайна, която малцина знаят - изоставена психиатрична клиника, която напомня на снимачната площадка на страховит филм на ужасите. Интериорът не издава информация за кой знае какви ужасии, но по всичко личи, че сградата е изпълнявала функцията на болница за психично болни.

Паметникът на Бузлуджа

2173547

Изоставеният паметник на БКП прилича на база на НЛО, кацнала на известния планински връх Бузлуджа. Построена в началото на 70-те години тази странна структура струва днешния еквивалент на 35 милиона щатски долара. Предполага се, че архитектурната символика представлява футуристична промяна в чест на движението на комунизма. Макар и напълно опетнен от тестовете на времето, вандализма и естествената ерозия, той често се разглежда като една от най-красивите изоставени сгради на земното кълбо.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ