Изкуство, но да се случва нощем

16.10.2011, 11:00

   
 
Изкуство, но да се случва нощем

Или поне така настояват в Ню Йорк. Много се учудихме, когато от Ройтерс разбрахме преди няколко месеца, че мъж е бил задържан на Таймс Скуеър, защото е рисувал върху гола моделка. Че кой не би я нарисувал, се питаме ние.

Художникът се казва Анди Голъб, на 45 и практикува това изкуство от три години. Обаче в Голямата ябълка, вместо да му направят изложба, властите го погнали и го арестували, защото е нарушил закони, регулиращи неприличното публично поведение и похотливостта. Обвиненията срещу него ще отпаднат след 6 месеца, но Анди трябва да се съгласи с някои условия на съда. Първото и най-важното от тях е, че ще може да рисува по голи женски гърди само нощем. Обаче художникът се е заканил, че при първа възможност ще се впусне да рисува голи модели в парка близо до сградата на съда.

Ами да, как така властите ще спират изкуството, особено когато става дума за рисуването върху голи тела на красиви жени. Кой нормален мъж може да устои на това изкушение. Защото тези тела не само че са женски, не само че са голи, но, както самият художник казва: "те имат енергията и динамиката, които липсват на платното". Много ясно, Анди. И ние така смятаме.

Даже много бихме се радвали Анди да остави Ню Йорк, да вземе да дойде в София и да рисува тук голи модели, колкото си иска. Вярваме, че кандидатки ще има. А ние от своя страна можем да обещаем да присъстваме на всяка подобна художествена сесия, независимо дали рисува по голи гърди през деня или през нощта. Още повече, не смятаме, че това ще е проблем за властите тук, освен ако Анди не реши да рисува по някой "съветски" паметник. Мислим, че ако си продължи с голите гърди и той, и ние, и много български мъже, ще останат доволни.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ