Изключително редки природни феномени, които не сте виждали

06.03.2015, 16:00

Случват се рядко, но се помнят дълго

   
 
Изключително редки природни феномени, които не сте виждали

Природата е голям пич! Помнете това простичко и наглед странно изречение и започнете малко повече да се оглеждате, защото около нас се случват интересни неща, които не бива да изпускаме. Част от тези любопитности са следващите редки природни феномени, които ни се иска някой ден да видим със собствените си очи.

1. Снежни гевречета

1479034

Формират се, когато голямо количество сняг падне или бъде издухано от вятъра. То започва да се търкаля и да събира още сняг, гравитацията и вятърът му правят услуга и го въргалят до постигане на идеална форма. Сетихме се за следния виц:

"Геврече, геврече!" викаха децата, без да подозират, че питката е смъртно ранена.

2. Огнени дъги

1479035

Тук "виновни" са ледените кристалчета в атмосферата. Огнените дъги са масивни отблясъци, резултат от отражението, което в случая на тази снимка "огражда" Слънцето.

3. Замръзналото море

1479036

Феномен, случващ се, когато земната повърхност в морето замръзне. Среща се около двата полюса. Това замръзване води и до формирането на "джобчета" с особено студена и солена вода, които се образуват в леда.

4. Вулканични гръмотевици

1479037

Точно това е, което ви звучи - гръмотевична буря, която се случва по време на вулканично изригване.

5. Снежни полета

1479039

При определени условия слънчевите лъчи са толкова горещи, че създават снежни полета - това значи, че замръзналата вода се изпарява без да премине първо в течно състояние.

6. Суперклетка

1479041

Това е по-силна версия на буреносната клетка. Суперклетките имат "навика" да се въртят много и затова и по-често формират торнадо.

7. Огнена дъга

1479033

Получава се, само когато Слънцето е на поне 58 градуса над хоризонта, когато има високи облаци в небето, които са пълни с плоски ледени кристалчета.

8. Базалтови колони

1479040

Формират се след изтичане на лава, която започва да се пука, когато изстине в точно определена противоположна на движението на лавата посока.

9. Замръзнали цветя

1479038

Това е натрупване на лед около основата на определени растения и дървета.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ