Зрението на животните, сравнено с това на хората

02.10.2017, 18:45

Коренна разлика!

   
 
Зрението на животните, сравнено с това на хората

Не можем да видим света през очите на животните, но благодарение на науката можем да си представим как изглеждат нещата в очите на нашите по-малки братя.

Акула

1985755

Акулите виждат околния свят в леко сива или зелена светлина, а обектите - ясни и контрастни.

Змия
1985759
Змиите притежават органи, предназначени за възприемане на източници на топлина, които помагат на влечугите да намерят плячката в тъмното и да се предпазят от големите хищници. Тази способност не се открива при никое друго животно.
Куче
1985751
Кучетата не различават червеното от зеленото и тези два цвята - от жълто и оранжево. При гледането на светофара, кучето се ръководи от начина, по който се променя яркостта на светофарите и действията на хората около него.
Пчела
1985757
Пчелите виждат по-широк цветен спектър, който включва ултравиолетова светлина. Това им позволява лесно да намерят цветния прашец.
Сепия
1985760
Зениците на сепиите имат формата на буквата W и само един фоторецептор, позволяващ им да виждат само нюанси на сивото.
Врабче
1985758
Тези птици буквално гледат света през розови очила. По някаква причина врабчетата не харесват синьото и се страхуват от лъскави, искрящи ивици и шарки.
Орел 
1985756
Орелът може да види плячката от няколко километра. Ако се напрегне още малко, той може да сканира територия от 13 км².
Сова
1985754
През нощта совите виждат 3 пъти по-добре от хората. Те нямат очни ябълки, а зрителните им органи по-скоро би трябвало да се наричат "очни епруветки". Но те компенсират липсата на бинокулярно зрение с отлично нощно виждане.
Котка
1985752
Котките са нощни създания, така че тяхната дейност започва след залез слънце. Ето защо се нуждаят от добро зрение през нощта. 
1985753
Като цяло, светът на котките е боядисан в нюанси на синьо, сиво и зелено. Зрението на котките е с по-ниска разделителна способност от тази на хората, затова те виждат обектите малко размазани.
   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ