Знаеш ли, че сомалийските пирати някога са били добри?

19.02.2020, 09:00

Ама вече не са...

   
 
Знаеш ли, че сомалийските пирати някога са били добри?

Сомалийските пирати се вихриха по-малко от 20-години, но за сметка на това вдигнаха много шум около себе си. И всъщност има много неща за тях, които не всеки знае.

Някога сомалийските пирати са били съвсем нормални и добри хора

Те се сформират през 2000 г. като обикновени рибари, които се опитват да се преборят с бракониерите, които превръщат водните басейни в депа за отпадъци. Заради бракониерите сомалйците нямат възможност да ловят риба и предприемат отчаяни действия.

И тогава картинката се променя...

Първоначално те наистина бранят рибата си с всички сили... и картечници, но след това изведнъж започват да нападат и да ограбват. Първите набези започват през 2004 година.

След като придобиват независимост от Великобритания през 60-те години, сомалийците започват да си сътрудничат със СССР. Те дори получават куп оръжия, което по-късно повлиява и на формирането на пиратски банди.

Колко души са убити от сомалийски пирати?

До 2011 г. - нито един. В цялата история на пиратството им, 62 души са убити, докато 3400 са заловени. Те умишлено избягват убийствата, за да не предизвикат отмъщението на други държави. В същото време сомалийците са истински расисти. Склонни са да залавят бели заложници, но азиатците имат повече шансове да умрат.

Сомалийските пирати мразят Бритни Спиърс

Минавайки през пиратската зона, английските моряци често пеели песни на Бритни Спиърс. Сомалийските пирати мразят западната култура до такава степен, че дори не искали да влизат във взаимодействие с корабите им.

А какво се случва сега?

Около брега на Сомалия вече е по-спокойно, но в Гвинейския залив стана опасно. Пирати от Камерун и Нигерия грабят все повече и повече. През 2019 г. те извършват повече от сто атаки. Откъде са дошли тези пирати? Най-вероятно инвеститорите на сомалийски пирати просто са мигрирали в друга част на Африка и наливат пари там...

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ