Защо си спомняме неща, които не са се случили?

01.02.2021, 09:00

Как мозъкът създава фалшиви спомени?

   
 
Защо си спомняме неща, които не са се случили?

Паметта е променлива и понякога си спомняме събития не просто изкривени, но различни от това, което са били в действителност. Защо се случва този феномен?

Какво представляват фалшивите спомени? Това е, когато "си спомняме" нещо, което всъщност не се е случило. Ето един отличен пример. Една от изследователите на фалшиви спомени, Елизабет Лофтус, проведе експеримент, в който показва на група хора видеоклип с инцидент и след известно време поиска да си спомни подробностите. Тя пита участниците дали си спомнят счупения фар (който всъщност не е бил на видеото) и много от участниците в експеримента наистина са "запомнили" нея и други подробности, за които са били попитани.

Спомените могат да бъдат манипулирани. Това може да се направи както с помощта на водещи въпроси, както прави Елизабет Лофтус, така и с помощта на изображения. Учени показват на хора снимки от детството им като някои от тях са истински, а други - не. В резултат на това участниците в експеримента си "припомнят" събитията от фалшивите снимки.

Как се появяват фалшивите спомени?

Човешката памет е подредена по такъв начин, че когато си спомня, мозъкът преконструира събития и в същото време може да използва информацията, получена по-късно. Резултатът е един вид колаж, който приемаме по номинал. Единственият начин да избегнем фалшивите спомени е да водим личен дневник, на който след това можем да се позовем, когато трябва да си припомним нещо наистина важно.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ