Защо си затваряме очите, когато се целуваме

27.10.2016, 10:30

Имало защо...

   
 
Защо си затваряме очите, когато се целуваме

Целувката – сложен социален акт, след който много наши братя изгарят. Затваряш очи, гълташ корема, за всеки случай фиксираш девойката с ръце (прегръщаш я) и се захващаш за работа. И сигурно поне веднъж в живота си си се замислял – защо по дяволите си затваряме очите.

Сандра Мърфи и Поли Делтън от Лондонския университет публикуваха интересни резултати от изследване, свързано с човешкото възприятие, в научното издание "Списание за експериментална психология".

Самият експеримент представлява следната игра. Участниците трябва да наблюдават табла, с променящи се символи върху тях, когато видят цифрата 10 или буквата N – трябва да реагират. В същото време, когато на екрана преминават символите, за които трябва да следят, по креслата протича слаба вибрация.

1796081

След края на експеримента, участниците са помолени да разкажат, в кои моменти са усещали вибрацията най-силно. Оказва се, че колкото по-съсредоточени са били, толкова по-малко усещат вибрацията. Това обяснява, че когато се опитваме да се концертираме в нещо важно (а целувката е едно от тези неща) ние инстинктивно затваряме очите.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ