Защо понякога се събуждаме, но не можем изобщо да мръднем

26.05.2016, 10:00

Учените обясниха

   
 
Защо понякога се събуждаме, но не можем изобщо да мръднем

Преди време ви разказахме защо тялото ни понякога се сепва, когато заспиваме. Сега ще ви разкажем защо се случва така, че се будим посред нощ, но не можем да мръднем от леглото - сякаш сме парализирани. И още: стаята е празна, но имате чувството, че в нея има някого. При някои хора се стига до халюцинации.

Това състояние си има име - "сънен паралич". Това е удивителен феномен на мозъка, който регулярно се среща при 8% от хората, но всеки поне веднъж в живота си го изпитва. Всичко се свързва с това, че в един момент докато спи човек рязко губи възможността да съкращава мускулите си. Основната причина това да се случва е, че мозъкът се събужда, но тялото остава в състояние на сън.

1713087

Състоянието може да продължава от няколко секунди до няколко минути. В това време човек не може да се движи, нито да говори, но напълно осъзнава какво му се случва. Много често след това заспиваме и мозъкът преплита спомена като част от някакъв сън, но случилото се е напълно реално.

1713089

Най-често сънният паралич се появява в пубертета. Като причини могат да бъдат основно стрес, хормонален дисбаланс и тревожност. Учените са категорични, че макар изключително неприятен, този феномен е напълно безопасен и не може да навреди на човека, а само на неговия сън.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ