Защо обичаме да стискаме пъпки?

24.09.2019, 15:00

Интересни научни факти!

   
 
Защо обичаме да стискаме пъпки?

Лекарите не препоръчват стискането на пъпки, но понякога е просто невъзможно да се въздържим. 5,7 милиона души са се абонирали за канал в YouTube, в който гледа как се стискат пъпки. Ето защо сме толкова привлечени от това.

Дава усещане за контрол

На акнето е трудно да се повлияе и често се превръща в неприятна изненада. Стискането на пъпката е начин да почувстваме контрол над ситуацията и тялото си.

Удоволствието от изпълнената на задача

Когато човек свърши някаква работата, мозъкът му дава награда - доза допамин, хормонът на радостта и удоволствието. Да се отървеш от дразнещо акне може да се възприеме като нещо завършено.

2184386

Но защо обичаме да гледаме как някой друг изстисква пъпки?

Забраненият плод е най-сладък

Лекарите не препоръчват да се стиска акне, защото може да се причини инфекция. Хората могат да се сдържат и да не докосват лицето си, като вместо това гледат как други го правят.

За да се преборим с отвращението

Мнозина не обичат да гледат пъпки, но все пак го правят. Някои искат да се отърват от погнусата си, а други тестват себе си - колко могат да изгледат, докато не стане твърде гадно.

Древни инстинкти

В миналото е било жизненоважно човек да забелязва опасността, включително хора и животни, които изглеждат болни. Затова понякога е невъзможно да откъснем очите си от нещо гадно: мозъкът "оправя" опасността.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ