Защо ни хапят комарите?

25.08.2020, 09:30

Най-неприятната част от лятото!

   
 
Защо ни хапят комарите?

Лятна вечер е, а ти блажено си се опънал на леглото, готов да приключиш напрегнатия ден със сладък сън. Лежиш на меката възглавница, започваш да се унасяш, тъкмо да заспиш и изведнъж "бззззЗЗЗЗзззЗЗЗЗзззЗЗззЗЗЗзззз" разкъсва тишината. О, не, пак няма да се спи...

Имали сме стотици такива провалени вечери, заради досадните комари. И след десетките ухапвания вече нямаме желание нито за сън, нито за живот, а поредното бъзззкане на кара да станем и да започнем да трепем тези гадини наред.

Но защо ни хапят тези ужасни твари? Отговорът ще намериш тук!

Топлината на тялото

Всъщност комарите са слепи и реагират на топлината на човешкото тяло. Така се ориентират в пространството. Затова им отнема толкова време да се върнат, след като веднъж сме ги прогонили. Все пак трябва да открият отново вибрации във въздуха, за да намерят човек. Колкото по-висока е телесната ти температура, толкова по-бързо ще те открие комарът. Хората, които са физически активни, имат настинки и са бременни, са изложени на по-висок риск.

Пол

Комарите са по-склонни да се целят в деца и жени, тъй като кожата им е по-тънка и по-лесно се продупчва.

Издишан въздух

С помощта на специалния си орган, приличащ на хобот, комарите намират човек на разстояние 50 метра. Комарите са по-склонни да се придържат към тези, които отделят повече въглероден диоксид при издишване. Например, бременните жени издишват с 21% повече въглероден диоксид от всички останали. Така те отново са изложени на риск.

Миризма на пот

Друг фактор, който привлича комарите, е миризмата на пот. Потта съдържа амоняк, млечна и пикочна киселина, на които комарите бързо реагират. Напрегната физическа активност или прекалената тревожност ще ти доведат рояк от комари. Между другото, знаеше ли, че само женски комари хапят? Мъжките са напълно безобидни, хранят се с нектар и растителен сок.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ