Защо махмурлуците са гадни

27.11.2011, 14:23

   
 
Защо махмурлуците са гадни

Събуждате се събота или неделя сутринта вие ви се свят, боли ви глава и ви се повръща и то мощно. Чудите се какво се случва и какво означава това остро и болезнено послание от небесата. Посланието обаче хич не е от небесата и означава само едно - снощи сте прекалили с питиетата. Отвъд този очевиден факт болката, световъртежа и повръщането означават, че тялото ви, всеки един сантиметър от него и вътре и вън реагира на десетките физиологични симптоми, които са следствие на пиянството.

Преди да започнете да обръщате чашките в бара вие сте добре хидратиран, отпочинал и се чувствате добре. В този момент тялото ви функционира съвсем нормално. Трезвеността обаче е състояние, което вие искате да преодолеете колкото се може по-бързо - причините може да са хиляди, средството е само едно - алкохол. След като поемете достатъчно от въпросното средство вие започвате да заваляте думите, да губите координация и контрол върху движенията си. На всичкото отгоре продължавате да пиете.

Докато пиете, алкохолът прави разни неща с вас и вашето тяло. Освен "ти уважавъш ли мъ" и "койт' не пие на екс да не види секс" консумацията на водка/бира/уиски/ракия/вино (или поотделно по много от тези и други напитки) води до следните явления:

Дехидратация

Много бира - много и чести посещения на тоалетната. Като диуретик алкохолът пречи на бъбреците ви да реабсорбират водата, която постъпва в системата ви, и тази вода всъщност свършва върху стената на някой случаен блок, под някоя тераса, в някой храст или просто на тротоара. Там обаче водата не ви върши абсолютно никаква работа.

Раздразнен стомах

Колкото и големи мъже да сте, алкохолът прецаква стомашните ви тъкани и ги прави чувствителни и възпалени. Медицинският термин за това състояние е "гастрит", а не-медицинският "пич ще се издрайфам".

Понижена кръвна захар

Един продължителен период на препиване пречи на тялото ви да произвежда глюкоза и му се налага да използва запасите от глюкоза в черния ви дроб. Глюкозата обаче е основният източник на енергия за мозъка ви и нейният недостиг може да се окаже пагубен за мозъчните ви функции т.е. много водка за Ваньо - Ваньо много тъп. (Ваньо е измислен персонаж, чиято единствена цел е да ни помогне да илюстрираме примерите си. Със същия успех можехме да го наречем и Харалампи.)

Липса на сън

Сънят, който получавате след една пиянска нощ, обикновено е доста по-кратък от нормалния и рядко действа толкова ободрително. Алкохолът възбужда нервната ви система и това не позволява на тялото ви да изпадне в мека и спокойна дрямка. В същото време пиячката действа и на централния ви мозък като намалява REM стадия на съня - този който е свързан със сънищата. От добрата страна - по-малко кошмари, от лошата - никакви палави манекенки.

Като дръпнем чертата, тези от вас, които не страдат от гореописаните симптоми са гадни късметлии, ние и всички останали трябва да понесем една купчина от дискомфортни физически и психически състояния, която до голяма степен ни прави абсолютно лишени от смисъл и функция за поне няколко часа.

Главоболието

Все още не е ясна конкретната причина, която кара цяло стадо слончета да скачат върху главите ни, всеки път, когато имаме махмурлук. Хората с белите престилки обаче го приписват до голяма степен на вазодилатацията или разширяването на кръвните клетки в иначе малките ни мозъци - процес предизвикан именно от поркането. Освен това дехидратацията кара обвивките на същите тези малки мозъци да се отделят от сивите каши, което си е достатъчно болезнено само по себе си.

Световъртежът

Директен симптом на дехидратацията. Крайно време е да почнем да наливаме вода в бездънния кладенец, който собственоръчно сме пресушили предната вечер. Ако е много тежко - тичайте в Пирогов, да ви включат на системи, че иначе можете да лежите в полумъртво състояние цял ден.

Раздразнителността

Централната ви нервна система работи извънредно, което ви кара да сте по-чувствителни към топлина, студ, светлина, звук и общо взето почти всичко, което минава или се случва в радиус от 30 метра от вас. Целият този ужас, който претоварените ви сетива предизвикват ви прави кисели, раздразнителни и мрънкащи, за нещастие на всеки, който се опита да ви помогне или просто е решил да провери как сте, но е използвал телефона, а вашата мелодия е "We Will Rock You" на Queen, и докато спрете звука Фреди и компания са размазали главата ви с чук.

Стомашните болки

Алкохолът кара стомаха ви да плюе киселини като побъркан. Това никога не е добър показател и последствията, както можете да се досетите, са ужасни. Обикновено този симптом ви кара да пролазите до тоалетната, където със сетни сили да се хванете с две ръце за ръба на тоалетната чиния и да "повикате боата". 

Изтощението

Мускулите ви са в ужасяващо състояние заради липсата на захар и течности. Недоспиването също си е казало думата и сега вместо да надигнете чашата с аспирина като истински спартанец вие се превивате над съдинката и безпомощно смучете със сламка.

Това е. Неоспорими факти. Ако прекалите с пиенето, махмурлукът е неизбежен. Разбира се не е нужно да е толкова болезнен, колкото описахме. Започнете битката с него още преди да е започнал. Заедно с поркането пийте и вода - много вода. На сутринта продължете да се наливате, но само с вода. Водата е най-добрият ви приятел. С нея, два аспирина и много почивка, току виж сте оцелял за още една дива нощ с компанията. Успех!

Източник: Made Man

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ