Защо кихаме, когато подушим черен пипер?

09.10.2021, 10:00

Доста е неприятно!

   
 
Защо кихаме, когато подушим черен пипер?

По време на готвене малки частици пипер бързо се пренасят към носовете ни и започваме да кихаме. Това се случва, защото вътре в лигавицата пиперът, както и всеки друг прах, стимулира нервните клетки на носа, в резултат на което започва да ни се киха.

Всеки сорт пипер обаче съдържа пиперин, химикал, който придава на растението пикантен аромат. Именно поради него човек изпитва острота и горчивина от продукта. Следователно, когато пиперин попадне върху носната лигавица, той предизвиква дразнене, поради което човек започва да киха.

Толкова просто е било!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ