Колко вино сме изпили не можем да кажем със сигурност, но винаги сме се чудили защо дъното на бутилките винаги е вдлъбнато. А ти замислял ли си се?
Е, сега ще получиш дългоочаквания отговор.
Удобство по време на транспорт
За да се предотврати счупването на бутилките по време на транспортирането им до друга страна, те са подредени последния начин. Изпъкналата тапа на бутилката се опира в дъното на следващата като се подсигуряват допълнително със слама.
За да скрие утайката
Преди време, в производството на вино не се е използвала специална техника и заради това се е образувала доста утайка. Благодарение на вдлъбнатината, тя остава скрита.
Производството на бутилки става по-лесно
Производството на бутилки е изключително масово, но изисква време. Плюс това е много трудно да се направи идеално гладко дъно без по него да има изпъкналости и несъвършенства. Затова на помощ отново идва познатото за нас дъно.
За да не изригне като шампанско
Шампанското често избухва и се разлива поради въглеродния диоксид, който се натрупва в бутилката. Това се случва заради свъхналягането. Ето защо вдлъбнатото дъно осигурява безопасно отваряне ан бутилката.