Защо американските полицаи казват "Имате право да мълчите!"?

27.07.2020, 09:00

Винаги сме се питали!

   
 
Защо американските полицаи казват "Имате право да мълчите!"?

В американските филми полицаите непрекъснато повтарят на арестантите, че имат право да мълчат. Някак сме свикнали с тези реплики, но пък и винаги сме се чудели какво означава това и защо го употребяват.

Оказва се, че репилата "Имате право да мълчите. Всичко, което кажете, може и ще бъде използвано срещу вас в съда." си има 50-годишна история и се нарича правилото на Миранда.

През 1963 г. мъж на име Ернесто Миранда е арестуван за отвличане и изнасилване. Той признава това два часа след разпита. Неговото собствено признание и показанията на жертвата са представени в съда и Миранда влиза в затвора за 30 години.

Съдия Ърл Уорън разсъждава върху факта, че разпитите почти винаги са насилствени или принудителни. Всеки има право на адвокат и не е длъжен да свидетелства срещу себе си, но заподозрените не винаги са знаели за това.

Подобни разпити увеличават вероятността един невинен човек да се наложи да признае поради страх и натиск от полицията. Оттогава самопризнанията на заподозрените не се приемат, ако са били казани преди правата им да им бъдат прочетени.

Правилото на Миранда звучи по този начин: "Имате право да мълчите. Всичко, което кажете, може и ще бъде използвано срещу вас в съда. Вашият адвокат може да присъства по време на интервюто. Ако не можете да платите за услугите на адвокат, такъв ще ви бъде предоставена от държавата. Разбрахте ли правата си?"

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ