Задържането на погледите на двама души води до халюцинации

Или каква глупост може да ти хрумне, ако разполагаш с 40 души

   
 
Задържането на погледите на двама души води до халюцинации

Този път изследването дойде от Урбинския университет в Италия. Д-р Джузепе Капуто намерил 40 здрави, млади и корави хора и не измислил нищо друго, освен да ги раздели на две групи по 20 души. Първата група била заставена да гледа бяла стена в продължение на 10 минути, а втората група разделил на двойки по 10 души и ги накарал да се гледат в очите. Ние бихме измислили доста по-добър сценарий с 40 млади човека.

Тук става интересно. Всички 40 участвали в експеримента започнали да виждат изменения в чертите на реалността, но при групата, която се е гледала в очите на другите, нещата стигнали по-далеч. 90% от участниците забелязали изкривяване на лицата срещу тях, а 75% твърдят, че са видели чудовище отсреща. Други казват, че са видели чертите на своето лице в лицето на човека срещу тях.

Д-р Капуто с мъдър поглед заключил, че халюцинациите са резултат от състояние на сензорна депривация, която отключва несъзнателни психодинамични проекции на лицето отсреща.

Това можете и сами да го пробвате, подобни изследвания вече са правени с огледало. Задръжте погледа си в очите на собствения си образ в продължение на 10 мин. и там би следвало да се появи чудовище или поне много грозна ваша версия.

Ако се чудите от ползите на подобен експеримент, ами няма такива. С 40 души в почти цяла Европа можеш да снимаш нещо интересно.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ