Забавни изцепки и факти за НАСА

25.05.2015, 18:33

Кой изтри записа с кацането на Луната?

   
 
Забавни изцепки и факти за НАСА

Ако сте чели "Метеоритът" на Дан Браун, трябва да имате представа колко влиятелна може да бъде НАСА, макар и в книгата да има огромна доза художествена измислица. Конспирациите, свързани с Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство са безброй. Някои от най-известните са че никой всъщност не е стъпвал на Луната и че вече има открит извънземен живот. Въпреки че е сериозна организация, НАСА допуска някои нелепи грешки, с които става за смях пред света. Вижте няколко забавни факта, съпровождащи националното космическо управление.

1. Корпусът за вертикално сглобяване на НАСА е толкова висок, че си има своя собствена прогноза за времето.

2. В случай, че се намери живот на някоя друга планета, НАСА има специален офис за планетарна защита.

3. Трима мъже от Йемен предявяват съдебен иск към НАСА, твърдейки, че планетата Марс им е завещана от техни предци преди хиляди години.

4. През 2006 г. НАСА си признава, че без да иска прави записи върху оригиналната лента на кацането на Луната.

5. Грегъри Немиц и компанията му Orbital Development осъществяват кацане на астероид през 2001 г., вследствие на което НАСА налага глоба от 20 долара на Немиц за неправилно паркиране.

6. НАСА може да ви изпрати SMS, когато Космическата станция преминава над вашето местоположение.

7. Като част от обучението на персонала, НАСА показва филма "Армагедон" и кара новаците да идентифицират колкото се може повече научни грешки, очевидно изобилстващи във филма.

8. Според социологически проучвания, повечето американци смятат, че финансирането на НАСА е приблизително 20% от националния бюджет. В действителност НАСА получава 0,005 цента на всеки долар.

9. Тостерът в кухнята ви съдържа по-мощен компютър от този, използван от НАСА, да изпрати астронавти на Луната.

10. Пощенският код на района, в който се намира Космически център Джон Ф. Кенеди, е 321, символизиращ обратното броене при излитане.

11. През 2006 г. НАСА засича странен шум в Космоса, който е няколко пъти по-силен от всичко, което дотогава е било отбелязвано. И до днес не се знае кой е източникът му, но звукът е наречен "космически рев".

12. Когато първата американска космическа станция Скайлаб се разбива на територията на Австралия, правителството на островната държава глобява НАСА с 400 долара за замърсяване с отпадъци. Едва наскоро националното управление плаща дълга си.

13. За да бъде официално счетен за астронавт на НАСА, човек трябва да пропътува поне 80 километра над повърхността на Земята.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ