За мъжкото и женското приятелство

19.12.2011, 13:55

   
 
За мъжкото и женското приятелство

В литературата има безброй определения и хубави цитати за приятелството. Историята пък изобилства от примери за това как един приятел лесно се превръща във враг. Особено когато възникне проблем между двамата приятели. А проблемът обикновено е или спор за власт, или спор за жена. Моят любим цитат, свързан с приятелството, е от филма "Вчера", а именно: "Само от добър приятел става качествен предател". Харесва ми, защото с няколко думи обяснява толкова сложни дилеми и трансформации в човешкото съзнание и никой не може да отрече, че това е самата истина. Само един приятел, който те познава много добре, знае какви са страховете ти, колебанията ти, желанията ти и слабостите ти, може да те "закопае" напълно, и най-вече от него би се почувствал наранен. 

Означава ли това, че човек трябва да се затвори в себе си, да не споделя нищо с никого, да няма близки хора, заради страха да не бъде предаден, да се окаже слаб и предвидим? Мен ако питате това би било още по-голяма проява на слабост. Освен това, както е казал Елиът Арънсън "Човекът е социално животно" и като такова трябва да общува с другите социални животни. Иначе рискува да си остане асоциален и дори умопобъркан тип, който си говори сам в огледалото, мислейки, че някой друг го чува и разбира.

Това, което няма как да не ми направи впечатление е, че все пак съществува разлика в приятелството между жените и мъжете. И макар че аз съм жена, много повече харесвам мъжкия начин за засвидетелстване на приятелството от женския. Не че и там липсват предатели, даже напротив, но мъжкият код е много по-издържан и сякаш по-смислен.

Мъжете не се наричат "муцка"

Не знам за вас, но аз винаги съм получавала вътрешен обрив, когато две или повече мадами започнат да се целуват по улицата (всъщност те не се целуват една друга, а просто си кръстосват главите, целувайки въздуха, вероятно, за да не им се размаже червилото, фон дьо тенът и другите помади, с които са замазали лицата си). И се започва едно "Муцка, мацка, мацко, миличка, скъпичка" и подобни безумни обръщения, от които се чудиш дали ти се драйфа или дали да се разлееш по пода като разтопен восък. Тези обръщения обаче далеч не са най-лошото. Най-лошото идва, когато обърнеш гръб и всичките тези муцки, мацки и т.н. започнат да те одумват по най-грозния начин, нищо че само до преди малко сте си били "най-добри дружки".

Доста по-добре звучи един мъжки поздрав като "К'во стаа, мъжки" или дори "Как е хавата, копеле", или просто джентълменско ръкостискане.

По-рядко си крадат гаджетата

Е, не знам дали е така, но поне имат по-големи задръжки и терзания по въпроса. Мъжете си имат нещо като код – да не си крадат гаджетата. Макар и това да се случва. Докато жените съвсем безсрамно, безцеремонно и нагло си крадат гаджетата и съпрузите и дори да не успеят да си ги откраднат, флиртуват с гаджетата на приятелките си без задръжки. Като започнем от т.нар. звезди до съвсем обикновените момичета.

По-малко лицемерничат

Много по-вероятно е един мъж да ви каже искреното си мнение по даден въпрос – от мнението си за облеклото до съвет за работата ти. Жените винаги казват колко чудесно е това или онова, а след това, пред други хора, казват колко сте зле, как ще се провалите и колко грозни обувки сте си купили.

Мъжката дума

Макар, че времето на рицарите отдавна е отминало, все още мъжката дума има своята сила и значение. Когато един мъж обещае на друг мъж нещо, то обикновено той го прави. Освен ако не е същински п****. Мъжете си помагат един на друг в много трудни ситуации. Помагат си с пари, с връзки, с физически усилия. И го правят сякаш някак по-тихо и без да правят голямо зрелище от това. Дори сред мафиотите, които си дават огромни заеми, има етикет. Може да ти счупят гръбнака, да ти избият зъбите ако не им върнеш парите, да ти счупят една-две ръце, но ще го направят само ако не си спазил мъжката си дума. Повечето жени, не казвам всички и за радост познавам такива, които не го правят, но повечето жени парадират постоянно с това, че са ти помогнали по някакъв начин, че си им длъжен и т.н.

Пиенето

Няма спор, че мъжете най-често скрепяват приятелствата си с "огнена вода". Ракия, водка, уиски и неизмеримо количество бира са основни съставки на мъжкото приятелство. Това се казва пиене, а не разните там сладникави коктейли с черешка, маслинка и какво ли още не. Като се напият мъжете може и да се сбият. Но най-якото е, че дори целите в кръв и с изпочупени носове и ръце, те си остават приятели.

Вероятно всеки се сеща и за много други фактори, които прокарват горещата линията между женското и мъжкото приятелство. Без значение дали приятелите ви са мъже или жени, има някои неща, които важат и за двата пола, пък вие ги тълкувайте и ползвайте, както намерите за добре: всички искат понякога да бъдат изслушани, всички понякога имат нужда от вашата помощ, някои от тях могат да ви разберат, някои действително ще го направят и всички се предават пред алкохола. А ако се чудите кои са най-добрите ви приятели, независимо дали са мъже или жени, просто си помислете на кого пръв бихте се обадили, ако сте в наистина сложна ситуация.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 2
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 04.12.2012 | 14:21
2 "По-рядко си крадат гаджетата" - Тук няма правила и не зависи от пола а от самите хора
от Не е посочен | 04.12.2012 | 14:19
1 Аз отдавна спрях да вярвам в искрените приятелски взаимоотношения между жени
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ