За микробите с любов

09.09.2014, 16:53

Или защо не са чак толкова опасни

   
 
За микробите с любов

Знаете ли какво е гермафобия? Не, не е нищо свързано с германците, освен ако не са нечистоплътни. Гермафобията е страх от това да не се заразиш от нещо, да нямаш досег с микроби. Мизофобията също е страх от микроби и обикновено хората, страдащи от мизофобия, мият ръцете си почти непрекъснато, за да премахват цялата мръсотия.

Да, това са крайни състояния, но все пак в обществото битуват страшно много митове за различните микроби, които се предават от поколение на поколение (митовете, не микробите), но никой не се пита дали са истина. Представяме ви 10 факта, които може и сериозно да ви изненадат.

1. Дамите, а и в някои случаи господата спокойно могат да сядат върху тоалетните чинии. От тях не можете да хванете инфекции, защото реално единствено кожата ви има контакт с повърхността на тоалетната чиния. Да, ако по нея има урина или фекалии или пък вие имате отворена рана, не сядайте. Всъщност бактериите и вирусите, включително и болестите, предавани по полов път, започват да умират в момента, в който се отделят от тялото. За сравнение - върху една тоалетна чиния има около 1000 и по-малко бактерии, а върху една обувка - около милион.

2. Да, специалните хартиени поставки за тоалетна чиния, които са за еднократна употреба, може и да ви създават чувство за по-голяма хигиеничност, но реално не представляват никаква преграда за микробите.

3. Сапунът, който използваме, си върши работата и без върху опаковката му да има надпис "Антибактериален". Целта на сапуните, на всички сапуни, е да разкарат микробите от ръцете и кожата ви. Тайната на качественото миене на ръцете се крие във времетраенето.

4. Проучване на Университета в Мичиган показва, че ако под ръка им се намира сапун, 2/3 от хората ще го използват. Останалите или изобщо няма да го употребят, или ще измият ръцете си само с вода.

Кой е правилният начин за миене на ръце: Изплаквате ги с топла или студена вода, после нанасяте сапуна, като гледате той да покрие както дланта, така и горната част на ръцете, между пръстите и под ноктите. След това изплаквате добре. Цялата процедура трябва да ви отнеме около 20 секунди.

5. Ако предпочитате да не използвате сушилните за ръце, добре е да преосмислите решението си. Истината е, че за разлика от всякакви кърпи, така наречените духалки са много по-хигиенични.

6. Да поговорим за мръсните дръжки. Навсякъде се твърди, че дръжките в офисите, в тоалетните и където и да било са изключително мръсни. В интерес на истината това е самата истина. Само че, за да успеете да се заразите от тях, ви е "необходима" солидна доза микроби, така че дори и да се хванете за най-мръсната дръжка на света, шансът да се заразите от каквото и да било е минимален.

7. Второто нещо, за което "и баба знае", че е много мръсно, са парите. Разбира се, не ви препоръчваме да седнете да ядете, ако сте пипали пари и не сте си мили ръцете. Но като цяло, независимо какво сме пипали, преди ядене всички си мием ръцете, нали така? Всъщност парите са доста "сухи" и това пречи на бактериите да се разпространяват с особено сериозни темпове. А що се отнася до монетите, металът в тях по-скоро върши ролята на антибактериален агент.

8. Всеки, който има деца, знае, че е невъзможно да ги пазите непрекъснато чисти. Микробите, на които децата ви и респективно вие самите сте изложени, зависят от мястото, на което малчуганите си играят. Например, ако си играят в градинки или полянки, микробите, типични за такива места, не са опасни за хората. Освен ако наоколо няма животински изпражнения. Тогава опасност съществува. Впрочем най-мръсните места, на които може да пуснете децата си да играят, са пясъчниците.

9. По време на по-студените месеци, когато настинките и вирусите напомнят за себе си, хората съзнателно започват да избягват оживените места, за да не вземат да "лепнат" нещо. Да, но най-често пиковите нива на вирусните заболявания се случват около големи семейни празници, по време на които хората просто трябва да се съберат, а преди това и да попътуват с други хора, за да стигнат до семейното огнище. Ако ви се налага да прекарате повече време сред повече хора, гледайте да сте с чисти ръце. И не забравяйте, че ако вашата любима е болна, спокойно можете да я целувате, защото вирусът не се съдържа в слюнката, а в носните и ушните секрети.

10. Чрез стандартното ръкостискане предаваме най-голямо количество микроби. На второ място по "трансфер" се нарежда "дай пет" поздравът, а най-малко микроби си "менкаме" с популярното напоследък докосване на юмруци.

Източник: Mandatory

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ