За какво са ни жълтите новини?

25.02.2012, 14:01

Трябват ли ни изобщо?

   
 
За какво са ни жълтите новини?

Тази сутрин реших да намеря нещо любопитно, интересно и все пак предназначено за по-интелигентна аудитория. Оказа се, че подобно начинание става все по-трудно. И в българските агенции, и в чуждестранните новините са почти изцяло оцветени в жълто. Ясно е, че търсенето е такова и подобни източници на информация просто нямат друг избор, ако искат да привличат аудитория. Но защо ние, хората, все повече искаме да знаем клюки, жълти новини и какви ли не други глупости за живота на известните (и не чак толкова известните) хора?

Може би отговорът се крие някъде дълбоко в народопсихологията. Или пък някъде много на плитко във всичко повърхностно. И все пак, на мен ми се струва, че причината е в самия вид информация. Нека си представим, че мозъкът си казва: "Имам нужда от нещо лекичко, лесносмилаемо, разбираемо. Нещо, което да не ме разстрои, но да ми даде храна за разговор. Нещо, което да засяга някой човек, който си мисля, че познавам, нещо, което да го злепоставя или просто да го показва като уязвим. Искам разбит мит." И така мозъкът, а съответно и човекът започва да търси по зададените критерии. Търсенето не трае дълго, защото още на първата вестникарска будка погледът му среща заглавия, включващи имена на известни личности, хубаво разбъркани с неочаквана бременност, изневяра, алкохол, наркотици, насилие и щипка смърт. Чудно! Точно това търси човекът.

Изобщо не се заблуждавам, че това "явление" е типично българско, както напоследък се нарича всичко негативно и неуредено. Като човек, който ежедневно следи световния информационен поток, знам, че положението зад граница по никакъв начин не се различава от родната новинарска действителност. Даже на моменти ми се струва, че ние тук все пак имаме някаква мярка. Или поне така се надявам.

Днес заглавието, което ми пръсна тъпомера, бе нещо от рода на "Доведеният баща на Еди коя си Кардашиян вече се чувства значително по-добре след прекарания стомашен вирус". Не отворих статията, но нищо чудно вътре да се описва подробно точно как се е развивал вирусът и какви са били симптомите. "Ненужна информация" ще си помислите вие и изобщо няма да се сетите повече за "новината". Но съвсем друго ще е отношението, ако прочетете, че някоя чалга звезда се развежда, болна е или пък се е снимала в скандално видео. Тогава дори и хора, които в действителност изобщо не се интересуват от информацията, са склонни да влязат, да видят и после да цъкат възмутено.

Жаждата за жълти новини е някакъв естествен стремеж на човека, независимо от интелектуалното и социалното му ниво. Един ще се замисли, друг ще обсъди, а трети ще осмее онова, което е прочел. Няма значение с каква цел се прави, важното е мозъкът да се храни. И може би е време да спрем да се възмущаваме, че медиите ни занимават с жълтини. Винаги ще има поне един човек, който има нужда от тях. А може дори да не го осъзнава.

П.П. Докато четяхте този текст, пропуснахте четири сватби, едно погребение, псувня и сутрешно неразположение на поне пет български "звезди".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 6
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 27.02.2012 | 16:22
6 Четенето на такива новини води до тотално затъпяване и е по-скоро за хора, които нямат свой личен живот или са тотално неудовлетворени от своя собствен.
от Не е посочен | 27.02.2012 | 15:01
5 Има доста истини в това. Човешкият мозък е такъв просто. Има нужда от такива глупости.
от Не е посочен | 27.02.2012 | 14:33
4 жълтите новини, са за идиотите да ги четат!
от Не е посочен | 27.02.2012 | 14:33
3 да си бършем задниците с тях
от Не е посочен | 27.02.2012 | 12:02
2 Да ни разсмиват
от Не е посочен | 27.02.2012 | 10:30
1 вярно е това,но да посветите цяла статия...
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ