За вечната връзка между руснаците и водката

04.02.2016, 10:31

Непрекъсваема

   
 
За вечната връзка между руснаците и водката

Когато мислим за Русия, веднага се сещаме за водка. Разбира се, това не е наш проблем, а е проблем на самите руснаци, но е самата истина. Любовта на тази нация към прозрачната алкохолна напитка е пословична и известна по цял свят. И това не е случайно.

Връзката между руснаците и водката е толкова здрава, че едва ли някога може да бъде разрушена. Ето 12 факта, които ще ви убедят в това:

1. Според изследователи средно един руснак изпива почти една бутилка водка на всеки два дни.

2. След като нацистите се предават на 9 май 1945 г., руснаците толкова здраво купонясват, че водката в държавата свършва.

3. Легенда гласи, че през X в. Владимир Велики отказва да приеме Исляма като религия за всички, заради забраната за алкохол. Той казва на мюсюлманските емисари: "Пиенето е щастието за всички руснаци. Не можем да съществуваме без това удоволствие."

4. Руснаците пият два пъти повече от американците на глава от населението.

5. През 2002 г. руският писател Виктор Ерофеев пише за ефекта на водката върху хората: "Сякаш прави дупка директно в подсъзнанието на хората, изваждайки набор от странни жестове и мимики. Някои хора гънат ръце, други правят гримаси, трети мачкат пръстите си. А има и такива, които изпадат в ступорно мълчание. Но никой, малък или голям, не е безразличен. Повече от всяка политическа система сме държани в плен от водката."

6. Говори се, че Петър Велики е изпивал по 1.5 литра водка на ден.

7. На всеки руснак по време на Втората световна война му е позволявано определено количество водка.

8. 20% от руснаците умират заради алкохола. В световен мащаб цифрите са съвсем различни - 6.2% от мъжете.

9. През 2012 г. два слона са спасени от водката по време на страхотен студ в Сибир. Слоновете, които били собственост на полски цирк, пили водка и започнали да вият страшно. Но оцелели.

10. Руският учен Дмитрий Менделеев измисля не само периодичната таблица на елементите, но и стандартната формула за водка.

11. На най-студеното място в света - с. Оймякон, Русия, местните пият "руски чай", което си е чиста водка.

12. Думата "водка" идва от думата "вода".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ