Животът на анакондата или изкуството да оцеляваш в животинския свят 4

16.11.2014, 11:22

Едно впечатляващо влечуго

   
 
Животът на анакондата или изкуството да оцеляваш в животинския свят

Анакондата е една от най-големите змии. Всеки би се стреснал от заплашителния ѝ външен вид. Евентуалната среща с нея е най-приятна, когато човек е на достатъчно безопасно разстояние. Въпреки това, тя е едно изключително интересно животно, което определено трябва да се опознае от хората. Фактите, които изброяваме, са достойни за всяко голямо себеуважаващо се влечуго.

1. Анакондите са живораждащи

 Те са сред малкото змии, които раждат децата си живи. Развитието на малките след снасянето на яйцата протича в утробата на женската, като бременността трае седем месеца.

2. Издържат под вода около 10 минути

 Подобно на крокодилите, очите и ноздрите на анакондите са предназначени да стоят над водата, докато тялото им е потопено в нея.

3. Зелената анаконда е най-тежката змия

1435215

Нейното тегло може да достигне до 250 кг., а дължината ѝ – до 11 метра.

4. Тя принадлежи към семейството на боата

 Може да бъде открита в Северна и Южна Америка, Мадагаскар, Антилските острови, както и в югозападната част на Тихия океан.

5. Обичат да ядат гризачи

Капибарата е една от честите жертви на змията. Тя достига до 150 кг., като е често срещана гледка как анакондата напада този гризач в своя ареал на обитание в Амазония.

6. Нападат и ядат крокодили

Кайманът е друга жертва на анакондата, защото двете животни обитават едни и същи места. Когато атакува крокодила, змията понякога претърпява значителни наранявания от битката.

7. Подобно на повечето змии, анакондата има четири реда зъби

1435217

Четирите реда се намират на горната челюст на влечугото, а на долната има допълнителни два реда, с които си помага при поглъщането на жертвите си.

8. Практикуват канибализъм

По време на размножителния им период от април до май, женските, изцяло подвластни на сексуалните си желания, понякога поглъщат мъжките представители.

9. Как се размножават

Дори заплахата мъжкият да бъде изяден жив от женската по време на сношение не убива желанието за сексуалния акт. Срещат се случаи, в които за една женска има 12 мъжки кандидати за съвокупление. Този, на който му се усмихне късметът, избутва конкурентите си настрани и след чифтосването с женската поставя нещо подобно на тапа в клоаката ѝ, за да не могат другите мъжки да се възползват от нея.

10. Движението на змията

Също като другите змии и тази се движи в спирали. Така тя става много бавна, но почти всяка нейна атака е успешна. За разлика от сушата, във водата се придвижват много по-бързо.

11. Дали ядат хора?

До този момент няма сведения за човешки жертви. Притеснителното при зелената анаконда е нейното огромно тяло. Основно съмнението за такива наклонности на змията идва от това, че използвайки теглото и бързите си атаки, доста големи животни стават нейна жертва.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ