Ето каква е биологичната причина за зрителните измами 4

19.12.2016, 21:00

Както и кратка колекция с някои страхотни зрителни измами

   
 
Ето каква е биологичната причина за зрителните измами

Нашето зрение е едно от най-важните сетива, защото ни помага да разберем как изглежда светът около нас. То обаче не е перфектно и често може да ни заблуди. Редица изследвания са доказали, че когато става въпрос за периферното зрение, нашият мозък има склонността да "запълва празнините", правейки предположения за това, което е там (на базата на предишен опит), вместо да показва това, което реално е там.

Тъкмо това представя новото видео на любимия ни Youtube канал AsapSCIENCE, което изследва биологичната причина за "слепите петна".

Та, става ясно, че ние виждаме неща благодарение на рецепторните клетки в ретините на очите, които трансформират светлината в електрически сигнали и ги изпращат към мозъка. Но има малък участък, в който кръвоносните съдове и нервите се свързват с окото и там тези рецептори отсъстват. Това е нашето "сляпо петно" и ако светлината от нещо попадне там, мозъкът автоматично ще "запълни празнината".

Зрението ни прави "предположения" на базата на преживяното, наученото и очакваното и всичко това е част от адаптацията на човешкия вид през хилядите години еволюция. Бързата обработка на информация и взимането на бързи решения, без да се налага да се възприемат всички визуални детайли, които са на разположение, ни дават по-бързи рефлекси и са осигурили оцеляването на нашите предшественици.

А също така са осигурили и възможността да се шокираме от многото зрителни измами, които са на разположение в необятния интернет. Представяме ви няколко такива, които са наистина невероятни:

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ