Ето как да си еко, дори и след като умреш

05.11.2020, 10:00

Идеята никак не е лоша!

   
 
Ето как да си еко, дори и след като умреш

В днешно време дори и умирането не е проста работа. Нещо толкова естествено за нашия житейски път се оказва, че никак не е еко. Хубаво умираш, но трябва да се заровиш по начин, по който да не вредиш на природата. Е, признаваме си, че колкото и да сме екосъобразни напоследък, за това нещо не се бяхме замисляли.

Никога не сме се замисляли, че след като починем, ще бъдем положени в ковчег, който не е изработен само от дърво, а от пластмаса, метал и текстил. Тези материали никак не са в полза на околната среда. По този повод САЩ и Европа вече са разработили екологично чисти начини да умреш без да вредиш на природата.

Екологичен ковчег

Америка и Европа вече са започнали да правят екологични ковчези от картон, бамбук и водорасли, които ще се разлагат без негативни последици за природата. А в Масачузетс са измислили специални погребални костюми, които са ушити от плат, напоен със спори от месоядни гъби. Попаднали в почвата, те започват да покълват и да ускоряват разлагането на тялото.

Превръщане в дърво

В Италия е разработена специална капсула, в която ще бъде възможно да се постави пепелта на починалия. По-късно от тази капсула расте дърво, което ще помогне да се компенсира цялата вреда, която хората са причинили на природата, използвайки гориво. В Америка има дори специални мемориални гори, където можеш да смесиш пепелта на починалия със земята и да засадиш дърво, което да служи като паметник.

Резомация

Резомацията е противоположна на кремацията. Тялото се третира с алкален разтвор и за два до три часа се разтваря и се превръща във вода, оставяйки няколко кости. Резомацията води до 35% по-малко въглероден диоксид от кремацията.

Превръщане в прах

Методът също е своеобразен аналог на кремацията. Тялото се замразява с течен азот и се подлага на силни вибрации. Така се превръща в прах, който по-късно се смесва със земята и се използва като тор.

Превръщане в корал

Има компании, които правят изкуствени рифове, за да могат да растат корали. Те са направени на основата на бетон и в един момент компанията решава да се заеме с погребалния бизнес - сега пепелта на починалия може да се добави към бетонната смес.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ