
Алън Джейм е роден в Либерия, след което се мести със семейството си в Бейрут, бягайки от войната. На 19-годишна възраст се премества в Париж без пари и започва да спи в парка.
Без да знае френски, той намира работа като мияч на чинии в ресторант. Тогава историята претърпява невиждан обрат. След като готвачът на ресторанта прерязал ръката си и отишъл в болницата, Алън нямал друг избор освен да стои зад печката и да готви за хората. в ресторанта се появява месо с ориенталска салата на негово име.
Собственикът на ресторанта научил, че Алън е любител на готвенето още от детството си и му позволява да работи като готвач. През следващите години Алън отваря ресторанта си в центъра на Париж и получава звезда Мишлен.
Самия алън Споделя, че никога не е очаква човек като него да бъде удостоен със звезда Мишлен.