Един свят без фотошоп

13.10.2011, 14:02

   
 
Един свят без фотошоп

Представете си свят без фотошоп. Няма ги перфектните тела и лица, няма ги еднакво изглеждащите модели, украсяващи корици и билбордове. Дали светът ще стане грозно място, тъжно и пълно с деформирани хора? Опасявам се, че не.

Преди малко прочетох, че мъж и жена от САЩ са предприели инициатива за забрана на снимките, обработени с фотошоп в медиите. Доводите им са, че хората имат достъп до всякакви медии, а фалшивите снимки в тях създават грешно впечатление на подрастващите. Момиченцата свикват с едни образи, а докато растат забелязват, че те се различават от реалността. Момчетата пък, също свикнали с фотошоп изображенията, започват да търсят познатите очертания и контури, но много трудно ги откриват и остават с изкривени представи.

Толкова е просто и толкова време е било пред очите ни, че чак не е за вярване как все още никой не е надигнал глас и у нас. Реално погледнато, едва ли има списание в България, което да не си служи с дигитална обработка на снимките. Независимо за какви корекции говорим, те присъстват все по-често и в професионалната фотография и интернет пространството. Което по принцип не е чак толкова лошо, ако не влияеше лошо на подрастващите.

Само си представете едно малко момиченце, което разглежда списанията на майка си. Отмества поглед към нея, после към лъскавите страници и отново към нея. Открива все повече и повече разлики, а с течение на годините започва да се чуди как да заприлича повече на мацките в списанието, отколкото на онези по улиците на града. И точно това момиче, което най-чистосърдечно иска да покрие собствените си критерии за красота (попити отвън, разбира се), става потенциална клиентка на знайни и незнайни пластични хирурзи (няма да им споменавам имената, нито ще им благодаря).

Както момичето, така и малкото момче вижда разминаванията между жените на картинките и майките, които взимат съучениците му от училище. Когато момчето стане мъж и е възприело достатъчно "правилни и красиви" образи, то започва да търси именно такава жена за себе си. И обикновено намира онова момиченце, което пък се стреми към тях.

Не ме разбирайте погрешно, човек през целия си живот трябва да се опитва да се самоусъвършенства, но то далеч не се ограничава с обвивката му, а изисква и някакви елементарни напъни в интелектуална насока.

Едва ли някой ще отрече, че медиите влияят на хората. По принцип се смята, че манипулацията на общественото мнение става основно чрез думи, но е повече от логично, че същото се случва и чрез образи. Още повече, че вече сериозно сме навлезли в дигиталната епоха, където образът е най-важен.

За заключение искам да кажа, че една подобна забрана за снимки, обработени с фотошоп, би довела поне до няколко хубави неща. Първо, на преден план ще излязат по-красивите модели, защото фотографите просто няма да имат избор. И второ, пластичната хирургия постепенно ще премине в началния си период, а именно - да помага на хора, нуждаещи се от лекарска намеса.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 17.10.2011 | 21:31
1 Всичко е толкова вярно. А забраната недостижима.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ