Древният Рим: Факти за една отминала епоха

29.12.2014, 11:25

Животът в античната империя

   
 
Древният Рим: Факти за една отминала епоха

Древният Рим от историческа гледна точка е една от най-важните империи, съществували някога. Навиците и културата на римляните се разпространили из целия познат античен свят и това в голяма степен повлиява на останалите страни и народи, имали вземане-даване с могъщата империя. Ето няколко факта от живота ѝ.

1. Ако пациент умирал по вина на лекаря, ръката на доктора била отсичана.

2. В републиканския период братът имал законно право да накаже сестра си за непослушанието ѝ, правейки секс с нея.

3. Група роби, принадлежащи на един човек, се наричали "фамилия"...

4. Сред първите 15 римски императори само Клавдий е нямал сексуални отношения с мъже. Това се считало за необичайно и за императора казвали, че обичайки само жени, самият той се превърнал в женоподобен.

5. В римската войска войниците живеели по 10 в палатка, като се назначавал по един отговорник, наричан "декан".

6. В Древен Рим, както и през Средновековието, нямало тоалетна хартия. За да се позачистят, древните използвали пръчка с намотано на нея влакно, която потапяли в кофа с вода.

7. В Древен Рим проституцията била обикновена професия и практикуващите я не били покрити с позор. За да подскажат на клиентите си, че са от "бранша", те носили обувки с високи токчета.

8. Традицията на сватбената целувка води началото си от Древен Рим. По този начин младоженците узаконявали брака си, подпечатвайки го с целувка.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ