Дзен изкуство! Как да се справите със стреса

13.04.2016, 13:30

Тайни от книгата "Съветите на успелите предприемачи"

   
 
Дзен изкуство! Как да се справите със стреса

Чувство на тревожност? Всичко ви вбесява? Заспивате 40 секунди преди да звънне будилникът? Психологът и треньор Ема Чъчман, която е авторка и на книгата, от която вадим съветите, ще ви покаже как да се борите със стреса.

ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПРИЕМАТЕ ВЪЗМОЖНИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ, КАТО ФАКТ

fd994065-edcd-9c52-82d4-af7a2918f08d

Хората са склонни да прогнозират, донякъде дори можем да кажем, че е в природата на хората да прогнозират. Например, в асансьора ви е намигнала брюнетка и вашата бърза фантазия веднага пророкува ситуация, в която вие сте заедно, тя е безупречна, имате деца, а после се развеждате. Всичко може да стане съвсем различно, а нервите никой няма да ви ги върне.

НЕ ПРИЕМАЙТЕ ЛИЧНО ЧУЖДИТЕ ПРОБЛЕМИ

3a6940bf-97e1-044b-84d9-4cceeeb25e0b

"Причината за проблемите на хората обикновено е, че те не искат да носят отговорност. Когато се нагърбвате емоционално с проблемите на другите, вие по-скоро отнемате част от отговорността, която трябва да поеме другия, отколкото реално да му помогнете.", казва Ема. Иначе казано помагате на човека да остави проблема нерешен, а в замяна получавате емоционален товар.

ПРЕЦЕНЕТЕ ОБКРЪЖЕНИЕТО СИ

8b4aab6f-52ed-3d0e-e4aa-7c2a47627f85

Колкото повече хора от заобикалящото ви лично поле са неуравновесени истерици, толкова по-нервни ще бъдете и вие. Преценете дали си заслужава да се събирате с такива хора и има ли смисъл да се натоварвате. Ако това са роднини, които не можете да пренебрегнете, то тогава поне ограничете контакта си с тях.

НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ МИНАЛОТО СИ КАТО ЕТАЛОН

60850a2f-9c01-ebf6-7434-ed2728b944a3

"Разбирам, че да сравняваме всичко с доброто минало може да ни се струва добра идея - но това е глупост.", казва Ема. Ето например, днес от първата ви почивка с момчетата на море са останали само хубави спомени. Диарията, слънчевият удар, пияният чичо Гошо и оня травестит някак си предателската памет ги е изключила. Когато се фокусирате върху идеалните спомени, рискувате неадекватно да оцените реалността и постоянно да оставате разочаровани. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ