Детските книжки на севернокорейските диктатори

14.08.2014, 17:22

Какви истории се разказват там?

   
 
Детските книжки на севернокорейските диктатори

През 1995 година бившият американски президент Джими Картър публикува детската книжка "Малкото бебе Снугъл-Флиджър". В книжката се разказва за малкото дете Джеръми, което среща едно страшно и разярено морско чудовище, но впоследствие двамата стават най-добри приятели. Книжката не е лоша, но при цялото ни уважение към 39-ият президент на САЩ тя може само да лъсне обувките на друга подобна творба - "Момчетата затриват бандитите" на севернокорейският лидер Ким Жонг-Ил.

Идеята за сюжета е хрумнала на Ким когато е бил още дете, а самата книга е публикувана през 1989 година. В историята на Лидера се разказа за мирно селце, нападнато от банда чудовища, предвождана от кръвожаден орк. Млад герой на име Йе-Донг решава да се опълчи на нашествениците и по време на битката пробожда огромна киста, растяща на рамото на орка, вследствие на което той умира. Жителите на селото, вдъхновени от смелостта на Йе-Донг, също грабват оръжие и прогонват останалата част от лошите. В края на книгата главният герой патетично призовава "Независимо колко силни са враговете ни, ние можем да ги победим като обединим нашите сили, мъдрост и кураж! Нека направим така, че нашето село да се превърне в земен рай!"

Пропаганда? Естествено! Все пак говорим за Северна Корея. Там дори тротоарните плочки се поставят с пропагандна цел. Селото символизира Северна Корея, а чудовищата са южнокорейците, които искат да разрушат утопичната идилия на социализма. Преди излизането на "Момчетата затриват бандитите" дядото на Ким Жонг-Ил – Ким Ил-Сунг работи върху друга творба, озаглавена "Пеперудата и петелът". В нея се разказва за нафукан петел, който постоянно се заяжда с другите животни. За щастие една малка, но смела червена пеперудка дала добър урок на синьо-бяло-червения петел да не се закача с по-малките държави. Така де, животни. В друга негова книга, озаглавена "Крилат кон" едно малко момче намира един крилат кон и с негова помощ спасява Корея от армия уродливи, деформирани самураи. Добре де, севернокорейците не са кралете на тактичността, разбрахме го вече. Как ли ще се казва детската книжка, изобразяваща актуалните политически събития? "Орелът и мечката" може би?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 15.08.2014 | 03:35
1 Добре де, толкова ли ви мързи да проверите как са на български имената на "Великите вождове" Ким Ил Сунг е всъщност Ким Ир Сен и внукът му кото е настоящия "велик лидер" Ким Чен Ун
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ