Девет неочаквани последствия от това да си умен

   
 
Девет неочаквани последствия от това да си умен

Много изключителни неща са дело на пораснали зубрачи – Google, двигателят с вътрешно горене, грухтящият звук, когато някой разкаже виц за астрофизици, или изключително чистият кокаин. Да, точно така... кокаин. Наскоро британски учени установиха пряка връзка между това да си умно дете и предразположеността към дрога в по-късен етап от живота. Това ни накара да се замислим – какви други неочаквани неща могат да се случат с един умник, когато порасне. Резултатът се оказа наистина интересен, от една страна, и доста поучителен, от друга, ако сте умник, а след като четете нашия сайт, няма много място за съмнение.

Употреба на наркотици

Статистиката е недвусмислена – хората с висок коефициент на интелигентност използват 50% повече наркотици от останалите. Освен това умниците взимат доста разнообразна дрога – от марихуана през кокаин до тежката артилерия като метамфетамин и LSD. Да не забравяме, че LSD-то е открито точно от един умник - Адолф Хофман го синтезирал уж случайно в лабораторията си през 1938 г., опитвайки се да направи лекарство за сърце. Въпросът е защо интелигентните хора са по-предразположени към дрогата? Най-разпространеното обяснение е, че бидейки умни, те бързо се отегчават от прозаичните неща и взимат наркотици предимно от скука. Е, хубаво де, не е ли това същата причина, поради която се друсат всички? Май истината е в това, че умниците знаят как да си осигурят достъп до забранени субстанции по-лесно. Лекарство за сърце, а, г-н Хофман?

Злоупотреба с алкохол

Тук не става дума за няколко безпаметни нощи през студентските години. Умните деца стават по-често и алкохолици, когато пораснат. Драматичната възраст е 30 години, дотогава има 38% по-голям шанс да се пропиеш, ако имаш шестици в училище. Минат ли 30 със здрав черен дроб, умниците могат да си отдъхнат. Реално погледнато афинитетът към чашката при интелигентните хора е разбираем – като си изчел цялата енциклопедия "Британика" още на 15 години е много вероятно да знаеш и някои доста притеснителни факти, които да искаш да забравиш в пиянски ступор.

Вегетарианство

Умните хора може и да се пропиват, но не го правят, замезвайки с пържола. Изследванията показват, че с всеки 15 точки отгоре в коефициента на интелигентност вероятността този човек да е вегетарианец се увеличава с 38%. В същото изледване обаче се казва още, че умните вегетарианци се определят като такива, въпреки че хапват по малко и риба и бяло месо, а само 17% от тях са чисти вегетарианци, ами така де – хората са умни, а не будали.

Устойчивост към посттравматичен стрес

Най-накрая добри новини за умниците. Ако си умен, имаш 20% по-голям шанс да избегнеш посттравматичен стрес при обезпокоителни събития. Хората с по-висок интелект могат по-лесно да си обясняват въпросните събития и да си дават сметка, че вината не е тяхна. И така – ако децата ви са умни, можете спокойно да ги готвите за наемни войници или работници в кланица, без да се притеснявате, че ще "врътнат" от това.

Дълголетие

Според учените, които явно се занимават предимно със себе си, вместо да търсят лекарство за СПИН, например... та според умните учени интелигентните хора живеят по-дълго. По-малко вероятно е умните деца да станат жертва на преждевременна детска смърт, защото, за разлика от по-глупавите си връстници, те не биха си заврели главата в печката, например. Това да си умен е чисто еволюционна даденост, която помага да живееш повече, особено ако оцелееш след абитуриентската си вечер.

Лековерие

Доказано е, че тези, които се хващат на финансови измами, са по-умни от тези, които не се хващат. Звучи парадоксално, но е истина. Освен това повечето хора, които записват висше образование, вярват в духове, призраци и извънземни. Това идва да рече, че колко си по-умен, толкова е по-вероятно да влезеш в университет, което означава, че е много вероятно да вярваш в малки, зелени човечета.

Анархистки убеждения

Анархизмът и високият интелект винаги си били свързани. Не е случайно, че интелигентните студенти често са ядрото на големите социални протести. Широко скроените умове често не признават конвенционалните норми на управление, търсят алтернативни източници на информация (като Div.bg) и подлагат всичко на съмнение. Нека си го кажем, умните хора винаги ще са по-просветени от плебса и ще се стремят към промяна, дори и когато тя не е толкова наложителна.

Атеизъм

Тук нещата са горе-долу като с aнархизма. Колкото си по-умен, толкова по-вероятно е да си атеист. Умниците са по-скептични, отворени към нетрадиционни идеи и отхвърлящи религията. Така де - не някой прост земеделец, а именно Фридрих Ницше произнесе незабравимата фраза: "Бог е мъртъв!". А през 1900 г. Бог му го върна.

Моногамия

Колкото си по-умен, толкова си по-верен. Малко е странно, защото от това, което вече казахме за умниците, би следвало да предположим, че интелигентните хора всяка седмица участват в небивали древногръцки вакханалии с участието на диви животни, но не е така. Умните жени изневеряват по-малко на мъжете си (най-накрая и една положителна черта на умната жена). В крайна сметка излиза, че сътрудничките към БАН не са чак толкова лоша партия.

Източник: Mademan

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 21.05.2012 | 12:50
1 Значи стигнах до заключението, че ако всичко това е вярно, то аз съм умен.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ