Да чуеш "Кръстникът"

09.11.2015, 17:00

И да го преживееш по съвсем нов начин

   
 
Да чуеш "Кръстникът"

Наскоро една моя колежка небрежно подхвърли в разговор, че не е гледала "Кръстникът". Шашнах се. Първоначално реших, че се шегува, но след миг разбрах, че казва самата истина. Та това ми се струваше нечувано - някой да не е гледал "Кръстникът". Ужас.

След дни на приятелски подигравки, въпросната колежка изгледа филма, което ми донесе покой - още една спасена душа. Естествено, "Кръстникът" ѝ хареса. Нима има човек, който не харесва този филм? Не мисля.

Когато разбрах, че ще имам възможност да го гледам с оркестър на живо, знаех, че това е абсолютно задължително преживяване за всеки ценител на киното и музиката. И не сгреших. В два поредни дни - 7 и 8 ноември, в зала 1 на НДК се състояха специалните прожекции на класиката на Франсис Форд Копола под великолепните звуци на симфоничния оркестър на БНР. Този уикенд предложи изживяване, което, без да преувеличавам, трудно се описва с думи.

Ценното на такъв тип събития е, че ангажират почти всички сетива. Разбира се, очите - те потъват в случващото се на екрана, въпреки че сюжетът, кадрите, епизодите са до болка познати. Но този път ушите също участват в преживяването, наречено CineConcerts. А така емоцията преминава на едно съвсем различно ниво.

Силата на филмите с жива музика е, че успяват да накарат хората да преживеят едно стандартно за съвремието ни усещане по начин, който може би не познават. Да "чуеш" "Кръстникът" с всички нюанси не само на звука, но и на сюжета - това е киноманско преживяване, което носи съвсем друг тип удовлетвореност. Благодарение на концепцията CineConcerts, успяхме отново да се насладим на класиката с Марлон Брандо, Ал Пачино, Джеймс Каан, Робърт Дювал, Даян Кийтън и т.н.

В традиционния уют на зала 1 на НДК филмът "Кръстникът" в HD формат беше предложение, на което нямаше как да откажем и се превърна в спомен, който едва ли ще забравим.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ