Да се събудиш с "Рога"

19.11.2014, 11:00

За едноименния роман на Джо Хил

   
 
Да се събудиш с "Рога"

Любимата ти жена е убита по особено жесток начин. Всички обвиняват теб за зверството. Ти си съсипан, нормално. Но те чакат още изненади, сготвени от съдбата. Като например един ден да се събудиш с прясно поникнали рогца - все още мънички, но част от твоето тяло, боляща и туптяща част. Какво ще направиш? Ще ги използваш ли или те ще използват теб?

Точно това се случва с Иг Периш - главният персонаж в романа "Рога" на Джо Хил. Иги винаги е бил добро момче, досадно набожен и добронамерен, част от честно семейство, той среща любовта в църквата и тя среща него. Мерин е красива и пленителна и всички около Иг са съгласни с това - брат му Тери, особеният му приятел Лий Турно, родителите му. Драматичният край на няколкогодишната им връзка преобръща живота на Иг по дяволски начин, дарявайки го със съвсем истински рога. Тези рога, оказва се, не са просто аксесоар, а "работят". Всеки, който се докосне до Иг, започва да споделя най-гнусните си тайни и желания, искайки "благословия" да ги извърши. Изведнъж Иг започва да разбира хората по един съвсем различен начин, да научава най-извратените им мечти и гнусното им минало.

1437149

И тъй като няма как един доскоро нормален човек да продължи сравнително нормалния си живот при наличието на рога на челото му, Иг тръгва на опознавателно пътешествие през своите и чуждите мисли, за да намери някакво спасение. Ако изобщо съществува такова извън отмъщението.

"Рога" е част от поредица "Магика" на издателство "Изток-Запад". Романът завладява не само с необичайния си сюжет. Начинът на водене на разказа - наглед праволинеен, но скачащ от съзнание в съзнание, от мисъл в мисъл - успява да запали дяволски въображението и любопитството на читателите. Неизменно в главата на всеки един, който хване книгата в ръцете си, ще се зародят въпроси като "Рогата ли правят Дявола или действията му?" "Добър ли е Сатаната или е лош?", "Ако има Бог, защо допуска хората да страдат безмерно, да мразят безкрайно и да са скрити животни под човешка черупка?".

Отговорите, разбира се, ще получите от романа "Рога", след чието прочитане обаче ще бъдете претъпкани от съмнения за живота и справедливостта, ще търсите симпатия там, където всички намират злини, и всяка сутрин първото нещо, което ще правите, ще бъде да проверите дали не са ви поникнали рога...

1437151

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ