Да прекараш 10 години в интернет кафе и да цъкаш игри

Откриха китайка, изчезнала преди десетилетие

   
 
Да прекараш 10 години в интернет кафе и да цъкаш игри

През 2005 година 14-годишната Ксиао Юн бяга от вкъщи след семеен скандал. Родителите и полицията я търсят цели 10 години, докато не я намерили по случайност след рутинна проверка в интернет кафе на 20 ноември. Задържали я, защото била с фалшиви документи.

Пред полицията вече 24-годишната Юн казва, че цели 10 години е живяла в кафето. Работила и спала в него, а през останалото време цъкала шутъра CrossFire (това е като китайската версия на Counter Strike).

Оттук става малко комедийна китайска история. Полицията написала акт на младата китайка и я върнала на майка ѝ с 10 годишно закъснение. Майката обещала повече да не ругае дъщеря си, но била учудена защо дъщеря ѝ не се е обадила толкова време. Ами това е.

Сега малко по-сериозно:

През 2003 година Световната здравна организация предупреди, а впоследствие категоризира компютърната пристрастеност за вид зависимост наравно с наркотиците, алкохола, хазарта. Повод стана случаят с 12-годишно момче, починало пред компютъра си от изтощение и обезводняване. В основата на компютърната зависимост, както и при останалите, е отделяне в мозъка на допамин и ендорфин, които създават приятни настроения.

В Китай проблемът е огромен. Все по-голям е процентът на болестно пристрастените млади хора в страната, а случаят, който ви разказахме, е само потвърждение, че на нещата не трябва да се гледа с толкова голяма насмешка.

Източник: www.thestar.com

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ