Групитата – любовници на рока и метъла 2

24.11.2011, 14:14

   
 
Групитата – любовници на рока и метъла

60-те, 70-те и 80-те в музиката са били велики десетилетия. Тогава са се раждали и вилнели банди, за които днес можем да си "спомняме" с носталгия. Дори да си спомняме е доста силно казано, защото някои от нас дори не са били родени тогава, а и тези, които са били родени, но пък са живели в България, са разбрали за тези процеси по трудния начин или доста по-късно. Неоспорим факт е, че спокойно можем да си "спомняме" и да опознаваме бандите от това време чрез музиката, която са правили. Защото колкото и остарели да са членовете на тези банди, някои отдавна вече не са и между живите, музиката на много от тях сякаш става все по-добра с годините. Като виното. Такива са хитовете на The Beatles, The Rolling Stones, The Sex Pistols, Led Zeppelin, Black Sabbath, Motley Crue, Guns N' Roses и много други банди.

Познаваме музиката им, знаем кои са членовете им и сме се интересували от тях почти по всеки възможен начин – като мъже, като музиканти, като иноватори, като модни икони. Някои от тях са се изявявали освен на музикалната, и на модната сцена или в киното. Ченетата ни падат при всеки изсвирен риф от Кийт Ричардс или пък всеки път щом чуем гласа на Ози Озбърн, но изобщо не си даваме сметка, че докато всичките тези момчета са правили своята музика, повечето от тях са били полумъртви след мощната злоупотреба с алкохол, наркотици и всякакви вещества, имената на някои от които дори не можем да произнесем. В това състояние не са ги виждали дори и родните им майки, но са ги виждали и са им помагали едни други жени, а именно – групитата – любовниците на рока и метъла. И веднага искам да уточня, че не става дума за онези тиинейджърки, които преследваха бой бандите през 90-те или които сега крещят за Джъстин Бийбър. Става дума за момичетата или по-скоро жените, които са дали всичко, което могат, за да бъдат до някои от най-великите музиканти в света. 

Не може да се каже, че на тези дами изобщо не е било обърнато внимание. Първо внимание са им обърнали самите музиканти. На тях са посветени няколко книги: "I'm With The Band" (1987) "Take Another Little Piece of My Heart: A Groupie Grows Up" (1993), "Rock Bottom: Dark Moments in Music Babylon" и "Let's Spend the Night Together" (2007), написани от Памела де Бар, една от най-известните групита. В общи линии в книгите си тя описва опита си като групи, наблягайки на схващането, че групитата са за рок бандите като Мария Магдалена за Исус Христос. Но в този случай сигурно "Последното изкушение" не е било само фикция, имало е доста грехове, наркотици, секс и музика, разбира се.

Книгите не са единствените места, на които са увековечени групитата. Киното също е обръщало внимание на тези отдадени жени, а един от най-запомнящите се примери е филмът на Камерън Кроу "Почти известни" от 2000 г. Там, въпреки че главният герой е друг, именно групитата са едни от най-колоритните персонажи, заедно с рок звездите от набиращата лавинообразна слава Stillwater.

Групитата са били не само онези момичета, които истерично крещят сред публиката, те са били пред сцената, зад сцената, в съблекалнята, в караваната, в буса за турнета – навсякъде, където и както са искали музикантите. Те са били жените, които са пътували с бандите по турнета и често биват класифицирани дори като "тур съпруги". Защото на практика те са изпълнявали задълженията на съпруги на музикантите, поемайки всички функции на една съпруга. Те са къпали, обличали, хранили и правили секс с великите музиканти. Не мога да кажа точно коя жена е бърсала дупето на Слаш или коя е носила кофата на Ози Озбърн, за да повръща, преди да срещне настоящата си съпруга, разбира се, коя е носила алкохола на Робърт Плант или коя е завивала Тони Айоми, след като заспи. Но тези жени са реално съществуващи личности и може би не е никак чудно, че някои от тях все пак са успели да постигнат целта си, ако реално да станат жени на някой от идолите си е била тяхната цел.

Такава е историята на Нанси Спънджен – приятелка на цялата банда The Sex Pistols, която после става гадже на Сид Вишъс. Тя е била типична представителка на групитата, която е поемала грижата за всички момчета от бандата. Нанси обаче умира едва на 20 години, през 1978 г., а Сид Вишъс е обвинен в убийството ѝ. Самият музикант обаче умира от свръхдоза няколко месеца по-късно и полицията затваря случая. Може би по-романтичните биха видели част от Ромео и Жулиета в тази история. Но със сигурност не можем да наречем тяхната връзка успешна.

Вероятно много хора мислят за групитата като за проститутки или може би като за к****, но аз ги възприемам като едни твърде запалени фенки, готови да жертват абсолютно всичко, за да бъдат близо до своя идол или в техния случаи – идоли. Без съмнение са били пияни, къде от алкохол, къде опиянени от славата на своите любимци. Освен това, няма как да не го забележа, че за тези момичета изобщо не е имало значение как изглежда даденият рокаджия, може да е бил и най-грозният мъж на света, но пък за тях е бил най-желаният обект. Не мога да разбера само дали музиката на тези банди е карала момичетата да полудяват или те са използвали увлечението си по музиката, за да стигнат до леглото, колата или съблекалнята на идолите си.

Със сигурност обаче групитата могат да бъдат причислени към историята на рок и метъл музиката. Те са неделима част от нея. Доказват го парчетата "Apple Scruffs" на Джордж Харисън, "She Came in Through the Bathroom Window" на Beatles, както и супер хитът на Майкъл Джексън - "Dirty Diana", за който се счита, че е бил написан за една от групитата. И ако вярвате в максимата, че зад всеки велик мъж стои една велика жена, то в света на рок музикантите може да се каже, че зад всеки велик мъж стои банда подивели велики групита – любовниците на рока и метъла.

Ако искате да си припомните времето на групитата, хвърлете един поглед на следните видеа, в които са показани някои доста колоритни представителки.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ