Грип и коронавирус едновременно: Възможно ли е?

17.09.2020, 09:00

Дано не ни се случва...

   
 
Грип и коронавирус едновременно: Възможно ли е?

Идва студения сезон и с него пристигат настинките, гриповете и за съжаление, вероятна втора вълна на короната. А какво се лсучва, ако се разболеем и т грип, и от Covid-19 едновременно. Ще се постараем да не ни се случва, но е хубаво да се знае какви са последствията от тази комбинация.

Възможно ли е да се разболееш от коронавирус и грип наведнъж?

Изследванията показват, че наистина съществува риск от заразяване с двете респираторни заболявания едновременно. Факт е, че това са напълно различни видове вируси. Ако грипът засяга горните дихателни пътища, тогава COVID-19 засяга долните.

Двойното заболяване е особено опасно. Тялото вече ще бъде отслабено от един от вирусите, така че ще бъде по-трудно да се справи с втория. Комбинирането на грип и коронавирус може да причини по-сериозно увреждане на белите дробове и други усложнения. Това според експертите е смъртната опасност за здравето.

Това състояние е много трудно за диагностициране. Симптомите на грип и COVID-19 са толкова сходни, че лекарите може да не разберат веднага за какво да лекуват даден пациент. В някои случаи дори тестовете не помагат: ако човек се е разболял от грип по-рано, тестовите системи може да не открият SARS-CoV-2.

Как се предпазвате? Първо, не спирайте да вземете предпазни мерки. Социалното дистанциране, измиването на ръцете и носенето на маски са ефективни не само в борбата срещу коронавируса, но и сезонния грип. 

СЗО препоръчва и поставяне на противогрипна ваксина, но тази тема е чувствителна и всеки сам взема решение дали ще навреди повече, отколкото ще помогне.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ