Графити патриотизъм или да помниш забравените български герои

13.07.2015, 15:30

Трафопостовете като платно на националната памет

   
 
Графити патриотизъм или да помниш забравените български герои

Да си патриот винаги е модерно. Защото всеки може да казва какъв е. Проблемът е, че малко успяват да го покажат. Именно тук идва трудната част.

Едни български момчета от пролетта на тази година са запретнали ръкави, за да се опитат да припомнят и да приближат колкото се може повече хора към българската история и големите личности, изградили по един и друг начин славното ни минало. И как, според вас, най-лесно и бързо се стига до градския човек? По какъв начин едно изкуство, напоено с патриотизъм и смисъл, ще се появи там, където ще го видят очите на повече хора, забравили да се сещат за историята? Отговорът е един: като излезе на улицата.

От май месец насам в различни квартали на столицата неугледните и отблъскащи трафопостове осъмват с нов, по-български облик. Първата спирка на проекта "Памет", дело на хората от "Родобран", е посветен на Тодор Александров и се осъществи през май месец в жк "Връбница". Силно начало, ако питате нас!

1535703

Сами виждате, че тук не става дума просто за някаква реклама или "минаване метър". Освен ликът на Александров, върху трафопоста са добавени паметни думи, разбира се, името му и други малки, но важни детайли, които да допълнят цялостното внушение. Кога ли друг път ще вмъкнем думите "трафопост" и "внушение" в едно изречение...

Втората стъпка от проект "Памет" се осъществява през месец юни. Тогава талантливи хора изрисуват Ильо войвода на трафопост точно там, където се срещат три квартала - "Свобода", "Надежда 2" и "Надежда 4". Произведението е внушително и смятаме, че е на възможно най-правилното място - близо до спирка на градски транспорт, където хората се вглъбяват в себе си.

1535701

Впрочем, ако дори и за миг през главата ви е минала мисълта, че "то не може всеки така да ходи и да си рисува, пък било то и с ясен смисъл", е редно да се уточни, че преди всяко графити преобразуване, авторите се свързват със Столична община чрез уведомително писмо. И, разбира се, никой няма нищо против тяхната инициатива.

Засега последният патриотичен графити акт, случил се преди броени дни в квартал "Люлин", изобразява Георги Бенковски. А съвсем скоро очакваме и най-новия графит, който да присети повече от нас кои и какви хора са действали за благото на нашата малка страна.

1535702

Убедени сме в едно - ако не друго, тези патриотични графити ще накарат повече хора да повдигнат глава, за да ги видят. А това е добро начало...

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ