Големите 7 в Клуб 27

09.08.2011, 17:51

   
 
Големите 7 в Клуб 27

Мистичният Клуб 27 – "You can check-out any time you like but you can never leave!"*.

На 23 юли той се увеличи с още един и така официалните му членове станаха точно 7.

Зад Клуб 27 се крие идеята в него да бъдат включвани най-великите и влиятелни музиканти, починали по различни причини на 27-годишна възраст.

Първият, който влиза в клуба, според критиците, е блус изпълнителят Робърт Джонсън, който умира на 16 август 1938 г. от отравяне. Но клубът става известен, когато към него се присъединяват имената на Брайън Джоунс – съосновател и член на легендарната банда The Rolling Stones, починал от удавяне през 1969 г., Джими Хедрикс – починал през 1970 г. и около чиято смърт все още има неизяснени обстоятелства, Дженис Джоплин – починала също през 1970 г. от свръхдоза хероин, Джим Морисън - фронтмен на The Doors, починал през 1971 г. от сърдечна недостатъчност по официални данни, Кърт Кобейн – фронтмен на Nirvana, който умира през 1994 г. от изстрел с огнестрелно оръжие и Ейми Уайнхаус, която почина на 23 юли тази година и чиято смърт вероятно е била причинена от рязко спиране на алкохола. С нея официалните членове на Клуб 27 стават точно седем. Какво ги свързва? Музиката – да, фактът, че са повлияли върху живота на милиони хора с онова, което са правили на сцената и извън нея, фактът, че са починали на 27 години и не на последно място – неясните обстоятелства около смъртта на всеки от тях.

В интерес на истината има много повече от тези седем музиканти, които са починали на 27-годишна възраст. Както казва биографът на Кърт Кобейн и Джими Хедрикс – Чарлз Р. Крос – хората умират на най-различна възраст, но статистически има превес на музиканти, починали точно на 27 години. Техният общ брой надхвърля 40, но за разлика от основните членове на Клуб 27, за повечето от останалите музиканти се знае при какви обстоятелства е настъпила смъртта им.

Книгата "The 27s: The Greatest Myth of Rock & Roll” разказва историята на рокендрола, видян през призмата на 34 музиканти, починали на 27-годишна възраст. По всичко изглежда, че книгата може да има своето продължение, тъй като злокобната тенденция музикантите да умират на 27 години не е преминала. "Фаталната" възраст продължава да взима своите жертви.

Клуб 27 – мястото, където можеш да си поискаш сметката по всяко време, но никога не можеш да напуснеш. Защото никой от тях никога няма да стане по-възрастен от 27.

* Цитат от песента на Eagles "Hotel California”, в превод: Можеш да поискаш сметката си по всяко време, но никога не можеш да напуснеш.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ