Гигантската панда вече не е застрашен вид

07.09.2016, 10:30

Добри новини за любимите мечоци

   
 
Гигантската панда вече не е застрашен вид

Гигантската панда е един от символите на борбата за опазване на животинските видове. До скоро прогнозите за нейното оцеляване бяха изключително скептични, но според новите данни от актуализирания Червен списък на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) ситуацията вече е много по-обнадеждаваща.

Официалният статут на гигантските панди се е променил от "застрашен" на "уязвим" вид. През последното десетилетие броят им е нарастнал със 17 процента, като голяма заслуга за това имат 67-те строго охранявани резервата в Китай. Отделно, над 1800 панди живеят на свобода в бамбуковите гори в страната. "Това подобрение показва, че усилията на китайското правителство за опазване на този вид са ефективни.", пише в доклада на IUCN.

За съжаление, прогнозите са, че през следващите 80 години повече от 1/3 от банбуковите гори в Китай може да изчезнат заради климатичните промени, което би довело до нов спад в популацията на пандите. "Много е важно да продължат ефективните мерки за опазване на горите и да се обръща внимание на новите заплахи.", допълва докладът.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ