Гепи, Ричи!

30.11.2011, 13:49

   
 
Гепи, Ричи!

Лондонски гангстери, Шерлок Холмс и Мадона.

Първите две са логични, но една от най-известните певици в света изглежда като нелепо петно от лютеница върху бяла покривка на празнична трапеза. Но когато поставим и името Гай Ричи до тях, всичко си идва на мястото. Махаме покривката от масата и поставяме картите открито на дървения плот.

Колегите ни от Details се погрижиха да се свържат с непослушното момче на английското кино и да го поставят на разпит, а ние от своя страна ви предаваме всичко – ясно, сбито и с всичките "изразни средства" на Големия Ричи.

Започна режисьорската си кариера с филмите "Две димящи дула" и "Гепи", но последният ти филм е мега-бюджетният "Шерлок Холмс" (и двете части). Приключи ли със съвременните лондонски гангстери?

Гай Ричи: Така си мисля. Но не съм приключил с карикатурите. Обичам карикатурата, така че гангстерите могат да се появят неминуемо някъде.

Притеснявал ли си се някога за ответната реакция на гангстерите, които възразяват да бъдат окарикатурени?

Гай: Не, негодниците са карикатури. Всички те имат нелепи прякори. И между другото след "Две димящи дула", всички, които носеха прякори, свързани с броя на пръстите, които са отрязали, получиха оферти за публикуване на историите им. Всички останаха доволни от това.

Признавал си, че изграждаш героите си на базата на познанствата, които имаш от миналото си, включително и някой друг убиец.

Гай: О, срещал съм няколко "герои" като тези. Ходил съм на футболен мач с цяла тайфа такива индивиди и те бяха толкова учтиви. И говореха за това как са намушкали някого толкова естествено и въодушевено, както биха разговаряли за ергенски запой. Но приятелите ми вече не са активни престъпници. Всички те се промениха, израснаха. С натрупването на годините заменяш младостта и визията си за мъдрост и едно от нещата, които жертваш, е насилието.

Ти беше малко или много скандалджия. Колко време мина от последната ти кавга?

Гай: Не съм попадал в препирни от, не знам, около 15 години... Преминах през див, грубиянски период от живота си. Пушех много трева, пиех много и когато реших да се откажа и от двете, си помислих, че трябва да започна с уличните боеве. Оказвал съм се в много идиотски ситуации. Просто търсех малко прилив на адреналин. Но ако сега някой ми каже нещо грубо, аз просто го приемам – свързано е с възрастта. Екстремното насилие е за младите мъже. Изглеждаш като задник, когато се навърташ около 43-годишен и го нападнеш.

Практикувал си бойни изкуства в продължение на години, за да поддържаш добра форма.

Гай: Между 18 и 22-годишната ми възраст каратето беше единственото нещо, което изпълнявах религиозно. Оттам изградих дисциплината си. Крещи ти се постоянно и осъзнаваш, че единственото нещо, срещу което се бориш, е това – колко голям женчо си.

Сега упражнявам бразилско джуджицу пет дни в седмицата. То е като шах за пехливани. И също така е добро за стари мъже, защото не ти разбиват носа и не ти смачкват топките.

Чухме, че също така си и рибар.

Гай: Мога много философски да се обърна към рибарството. "Кой е рибарят и коя е рибата?" Четох една книга наскоро, в която се казваше, че когато прекосиш границата, се появява екпериментална връзка между твоето подсъзнание и природата. И когато се разровиш в нещо, не се знае какво можеш да съживиш от мъртвите. Има много философска мисъл, която се разхищава при младите. Но когато започнеш да се оформяш като дъртак, спираш да бъдеш толкова мотивиран от резултатите, колкото от самия начин, по който ги постигаш. Всеки, който минава 40-те, започва да "работи" по този начин. Никоя от тези реплики не означаваше нищо за мен преди 10 години.

Наскоро стана баща за трети път. Какви житейски съвети даваш на децата си?

Гай: Не им давам. Аз съм ужасно щастлив, че никой не ми е давал много акъл. Трябва да си го изградиш сам за себе си. Това, което върши работа при мен, може да не проработи при другите. Защото всеки ми казваше, че трябва да бъдеш добър в училище, но за мен не беше така. Затова съм анти-даскало. И съм против това хората да поставят под напрежение децата и да ограбват детството им, като им дават толкова много домашни. Смятам, че ако децата искат да бъдат задници, тогава трябва да бъдат такива.

Ти се ожени за Мадона, когато все още беше прохождащ режисьор, а тя беше най-известната жена в света. Как те промени това?

Гай: Не знам. Между другото, наслаждавах се напълно на първия си брак. Определено не е нещо, за което съжалявам. Опитът беше напълно и изцяло позитивен. Обичам децата си от този брак и не виждам друг път, по който съм могъл да поема. Но продължаваш напред, нали? Прави сте, станах част от сапунен сериал и живях в него доста дълго време. Най-вероятно ще бъда по-красноречив в това през следващите 10 години от живота си.

Какво научи от този брак?

Гай: Когато постигнеш повечето от нещата, които си преследвал през живота си, и осъзнаеш, че си се закотвил във всякакъв вид несериозни победи, тогава поглеждаш дълбоко философски на живота. Много съм щастлив, че достигнах този опит по-бързо от очакваното. С други думи, щастлив съм, че направих пари и че се ожених.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ