Гений без Нобелова награда

07.01.2012, 16:51

   
 
Гений без Нобелова награда

Джон Роналд Руел Толкин е един от нашите любими автори. Той е създател на една от най-великите фентъзи саги на всички времена - "Властелинът на пръстените", а Средната земя е един от най-богатите, най-пълните и най-пъстрите фантастични светове създавани някога в литературата. В този ред на мисли изглежда абсолютно несправедливо такъв литературен гений да не притежава едно от най-големите признания в областта - Нобеловата награда. Тъжно, но факт - Толкин и неговите творби получават малки и то незначителни награди, докато авторът е жив.

През 1961 г. Карл Стейпълс Луис - авторът на "Хрониките на Нарния - прави опит да номинира неговия приятел и колега в Оксфорд Дж. Р. Р. Толкин за Нобеловата награда за литература. Номинацията обаче е отхвърлена от журито, за което работата на Толкин е далеч от най-добрите литературни творби на това време.

През същата година Нобелов лауреат в областта на литературата става югославският писател Иво Андрич за творбата си "За разказа и разказването". Според журито Андрич заслужава наградата "заради епическата сила", с която е "оформил мотивите и съдбите от историята на своята страна".

Ние сме в шок. От една страна имаме югославски автори, с когото и с чиято творба, се сблъскваме за пръв път, а от друга имаме Толкин - бащицата на цялото фентъзи като жанр, чиято сага за хобитите, орките, елфите, хората и оня лошия с пръстена е третото най-продавано художествено произведение за всички времена. То е ясно, че онези шведски сноби от комитета по това време е нямало как да знаят, че ще стане така, но пък потопиш ли се веднъж във фантастичния свят на Средната земя, няма как да не усетиш че в ръцете си държиш произведение от неизмерима величина.

Единствената утеха за Толкин през 1961 г. е, че освен него в сметките на Нобеловото жури не попадат и утвърдени имена като Робърт Фрост и Е. М. Форстър, чиито номинации били отхвърлени, заради "напредналата възраст" на авторите. Също тъжно - също факт.

Източник: Arts Beat

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ