Гарванът: сериозната конкуренция на човека

10.12.2011, 12:04

   
 
Гарванът: сериозната конкуренция на човека

Гарванът грачи  грозно, зловещо…

Спомняте си, нали? Асоциациите ни с проклетата птица винаги са били отрицателни. Това обаче е на път да се промени. Гарванът се оказва доста умна твар, а ние "ентелегентните” същества сме я подценявали години, векове наред. Явно на японеца Шохей Сугита му дожаляло за пернатите животни и за това, че ги свързваме с лоши случки и хоръри, и решил да направи специално проучване за мозъчната им дейност. Колегите ни от inews.bg ни разказаха какво се е случило по нататък.

Професорът по зоология, а именно Сугита, разработил план с екипа си и заедно поставили 20 гарвана под наблюдение. Показали им кутии със зелени и червени капаци, в които имало храна, и други с жълти и сини капаци, които били празни. Досещате се какво се е случило, нали?

След цяла една година повторили опита и пернатите помнели цвета на кутиите, в които имало хранителни продукти. Представяте ли си? А ние понякога дори не можем да си спомним с какъв цвят дрехи е била облечена приятелката ни вчера.

Сугита обобщава: "Изследването ни показва, че гарваните първо мислят и използват паметта си, преди да действат".

Ние не винаги го правим и макар и обидно за вида ни, може би е добре да вземаме пример от тях, преди да предприемем каквито и да било действия, особено ако са от значение.

Интересно обаче се оказа следващото становище на Сугита. Той смята, че преди да се вземат каквито и да било мерки срещу нахалните птици, които са напаст за големите японски градове и най-вече Токио, защото разхвърлят боклука, управата трябва да се съобрази с проучването и да се възползва интелигентността на въпросните птици. Определено ни заинтригува, защото знаем, че японците са гении и въобще няма да се учудим, ако гарваните станат най-вещите експерти в областта на разделното сметосъбиране.  

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ