Гадорийките, които хората са консумирали във Викторианската епоха

02.06.2016, 13:00

Ама наистина

   
 
Гадорийките, които хората са консумирали във Викторианската епоха

В наши дни можем да се радваме на завидно хранително разнообразие. Но едно време нещата не са стояли точно по този начин. Хората даже са консумирали такива невероятни гадории, че сега като четем, ни идва да върнем закуската, обяда и всичко, което сме изяли предишните два дни.

Ето едни от най-гадните неща, които са се хапвали в миналото и по-точно във Викторианската епоха.

Кръв

1718221

Ако щете вярвайте, но по онова време се е консумирало огромно количество кръв. Хората са били сигурни, че топлата прясна кръв подсилва организма и имунната система и предпазва от туберкулоза. Освен това, на болните хора се е препоръчвало да пият кръв, за да се излекуват по-бързо. Понякога дори животното, чиято кръв се е консумирала, не е било съвсем умряло, за да се запазят качествата на "напитката".

Горещи змиорки

1718224

Змиорките са се внасяли от Холандия, нарязвали са се и са се варяли. Получената супа се подправяла с билки и пипер и се поднасяла гореща. Любопитното е, че това "ястие" се е продавало по улиците в чашка и клиентите трябвало бързо да изпият съдържанието ѝ, защото чашките се връщали.

Салеп

1718218

Това е напитка, която се прави от грудките на орхидеи и се подправя с мляко и захар. През Викторианската епоха хората са пили салеп сутрин или вечер. Може би всичко ви звучи съвсем приемливо, но това е, защото не знаете, че често продавачите на салеп използвали гнили чаени листа, за да направят напитката и да си пробутат непродаваемата стока.

Овчи крачета

1718223

Е, ние обичаме такива неща - пача, дреболийки и други гнусотийки. Но май не бихме заръфали сварено овче краче. През Викторианската епоха крачето се вари, кожата се сваля и после "деликатесът" се поднася или топъл, или студен. Как се консумира: крачето се смуче, докато не се изяде цялото месце. Разбира се, малко търговци премахват мръсотиите от копитцето, така че хората редовно са изсмуквали и нея.

Магарешко мляко

1718222

През Викторианската епоха краве млякото не е било много разпространено, така че мнозина са консумирали магарешко. Жените дори вярвали, че тази напитка подмладява външния им вид. Уви, много търговци се възползвали от това и пробутвали на клетите си клиенти вода с тебешир.

Морски дарове в буркан

1718216

Готвачите по онова време срещат много трудности при съхраняването на нетрайните храни като морските дарове. Затова започнали да ги затварят в буркани и така да запазят трайността им по-дълго време. Уви, още при затварянето морските дарове рядко са пресни, така че мнозина страдат от стомашни разстройства.

Оризово мляко

1718226

Подобно на салепа, оризовото мляко се приготвяло на улицата и се поднасяло в чашки, които след това се връщали за следващия клиент. Естествено, тези чашки са били доста мръсни и гнусни.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ