Гадориите, които реално поглъщаме във веригите за бързо хранене

24.09.2014, 17:10

Уви, самата истина

   
 
Гадориите, които реално поглъщаме във веригите за бързо хранене

Непрекъснато ни се обяснява как храните в заведенията за бързо хранене са пълни с гадни съставки, как джънк пакетираната храна ни "обогатява" с малки хранителни отровки и бавно се трупа в телесните ни пространства. Решихме малко да се поровим и да видим какво точно папкаме, когато ни се дояде нещо "вредно". Ето и резултатите.

1. Силиконово олио

Пилешките хапки в най-популярните вериги за бързо хранене са пълни с диметилполисилоксан - силиконово олио, използвано за направата на контактни лещи и други медицински приспособления. В индустрията за бързо хранене се използва, за да се избегне разпенване на олиото и освен в пилешките хапки се слага и в ориза в китайската храна за вкъщи. Факт, че това вещество е безвредно, но пък в никакъв случай не е храна.

2. Лекарства

Учени от Университета "Джон Хопкинс" изследват перата от пилетата в местна фабрика за пилешко месо, която снабдява веригите за бързо хранене. Пробите показват дълъг списък с лекарства и анаболи, които се дават на пилетата като добавки. Сред откритите медикаменти се открояват антидепресанти (някои от които са забранени за продажба в аптечната мрежа), арсеник, противоалергични лекарства и др. Извод: ако се чувствате депресирани, яжте повечко пилешко месо.

3. Пропиленгликол

Това е органично химическо вещество с широк спектър на употреба, включително в антифризните течности, течностите в електронните цигари и джънк храната. Там се използват, за да запазват зеленчуците хрупкави, въпреки че стоят нарязани с дни.

4. Л-цистеин или патешки пера

Л-цистеинът е аминокиселина, синтезирана от човешки косми или патешки пера. В хранителната индустрия се използва за създаването на изкуствено месо и за омекотяването на тестените продукти. Слага се и в така популярните и любими на всички пайове.

5. Силиций или пясък

Силиконовият диоксид, познат още като пясък, се използва по много различни начини - в производството на стъкла, оптични кабели, цимент. В производството на "бърза" храна се добавя, за да се избегне слепването.

1396164

6. Третичен бутилхидрохинон

За по-кратко TBHQ се извлича от петрола и често се използва в козметиката, лаковете и т.н. Пробило си е път и към хранителната индустрия, уви. Може да се срещне практически навсякъде в храните от веригите за бързо хранене - от салатата до пилешките хапки. Дълги години са нужни, преди TBHQ да бъде официално разрешено за консумация. В момента позволеното количество е 0.02% в олиото или мазнината, тъй като 5% могат да убият човек. Само един грам TBHQ води до световъртеж, повръщане, делириум и дори припадъци.

7. Целулоза... или просто дървен материал

Целулозата, добивана от дървен материал, се използва масово от веригите за бързо хранене. Съдържа се във всичко - сиренето, сиропите за сладоледа, дресинга за салатите. Идеята е да сгъстява и стабилизира дадена храна, а и да намали използването на брашно или олио, които са много по-скъпи. Почти всеки ресторант с джънк храна, за който можете да се сетите, ви храни с целулоза.

8. Амониев сулфат или... тор

Амониевият сулфат практически си е тор, който обаче се използва в храните и по-точно в тестените изделия, предназначени за веригите за бързо хранене.

9. Кармин

Това популярно багрило, което се извлича от бръмбар, наречен cochinael. Използва се за оцветяването на червени меса, наденици, печива, топинги, десерти и т.н. Всъщност това багрило не е вредно, нито опасно. Просто самата идея, че се извлича от убити и стрити бръмбари ни кара да се чувстваме леко зле.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ