Вярно ли е, че животните могат да предсказват природни бедствия?

01.10.2021, 08:00

Какво казват учените?

   
 
Вярно ли е, че животните могат да предсказват природни бедствия?

На 22 септември земетресение удари покрайнините на Мелбърн, Австралия. Някои хора забелязали, че домашните любимци се държали необичайно в очакване на вторичните трусове. В тази връзка мрежата отново започна да обсъжда твърдението, че животните могат да предсказват бедствия. А дали наистина е вярно?

Много е трудно да се докажат способностите на животните да предусещат природни катаклизми. За да направят това, учените трябва да наблюдават поведението им преди, след и по време на земетресение. Тоест, първо трябва да бъде "предсказано", мястото на самото бедствие. Освен това изследванията върху животни в зоната на земетресението са свързани с очевиден риск и досега никой не се е наел да вземе участие.

Но все пак тук таме се намират някои проучвания. Учени от Германския изследователски център за геонауки са анализирали 700 записа в 180 публикации, в които се говори за аномалното поведение на домашните любимци по време на 160 земетресения.

Получените данни се оказват много двусмислени, тъй като в публикациите поведението на животните се тълкува от страна на обикновени граждани и винаги след бедствието. Експертите обаче все пак откриват повтарящ се модел: много животни правят своите "прогнози" приблизително по едно и също време с първите слаби удари. Следователно учените предполагат, че животните просто са по-чувствителни към ранните вибрации.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ