Възстановяване след дълга почивка

30.11.2011, 14:36

   
 
Възстановяване след дълга почивка

Предполагаме, че и вие като нас обичате почивните дни. Особено в понеделник – тогава ни се струва, че те са единственото нещо, от което имаме нужда. Да, но дори и странно да ви звучи, колкото повече си почиваме, толкова повече се уморяваме. И това сериозно се отразява на работния ни процес, който страда и се прозява заедно с нас.

Да си представим, че работите стандартно – от понеделник до петък, от 9 до 18 ч. Ако ви се случи да сте на работа събота и неделя, е силно възможно някой път да ви се съберат десет работни дни един след друг. Вие, понеже сте пич, ще издържите на напрежението, защото знаете, че в края на тежката серия ще дойде почивка. И тя най-вероятно ще бъде повече от двудневния уикенд. Но точно тук идва големият проблем. След дългата поредица работни дни, почивката е належаща. Тялото ни, мозъкът ни и психиката ни мечтаят за пълноценен сън, добра храна, срещи с приятели и цялостна почивка.

Да, но ако след десетте дена работа, почивката ви е четири или повече дни, съществува реална опасност да не успеете да влезете отново в работен ритъм след края ѝ. Това е така, защото организмът се нагажда по режима, който вие му наложите. Както сами можете да се досетите, привикването му към работа става по-бавно. След ден-два организмът свиква на ранното ставане, на работния ритъм и на всичко, с което по принцип се занимавате през делничните дни. Когато дойде време за почивка обаче, привикването става много по-бързо, като за това спомага и психиката, която повече желае почивката, отколкото работата. А ако дните, в които не сте на работа, са три, четири или дори повече, след това връщането към работния процес става още по-мъчително.

Ето ви няколко съвета за това как възможно най-безболезнено да се прехвърлите от режим "дълга почивка" към режим "работа". Като за начало - просто не се изнервяйте. Понеделникът може да ви "удари челно" още от сутринта с насъбрали се задачи, проблеми, с които тепърва трябва да се запознавате, и какви ли не неразбории, които са се натрупали докато вие сте си почивали. Да, но нищо от изброеното не бива да бъде причина за нерви. Просто дишайте дълбоко и се захващайте със задълженията с търпение. Не се занимавайте с всичко, а отхвърляйте нещата едно по едно, като започнете от най-важните. Така дори и да не успеете да приключите всичко до края на работното си време, то за следващия ден ще са останали задачи, чието отлагане не би било фатално.

Другата ни препоръка е да си записвате. Мозъкът ви, след дългата почивка, няма да бъде готов да запомни цялата информация, с която ще бъде засипан в първия ви работен ден. Стига сте се правили на голям мъж, просто извадете тефтера и химикалката и си запишете задачите за деня. Така хем няма риск да ги забравите, хем винаги ще знаете какво сте свършили и какво не.

Почивката е прекрасно нещо. Пожелаваме ви повече заслужени ваканции и да не мислите за работата си, защото тя ще ви чака на работното ви място, независимо дали искате, или не.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ