Вредните навици, които всъщност са полезни

29.11.2011, 14:05

Шок!

   
 
Вредните навици, които всъщност са полезни

Винаги са ни учили, че почти всичко забавно е вредно за нас. Но всъщност излиза, че не е точно така. Ще ви покажем шест лоши навика, които ни правят по-здрави и физически, и психически. Трябва само да подчертаем, че всички те са в "умерени количества", доколкото това е възможно. Ето ги и тях:

Пийването


Кой истински мъж не обича да си пийва след тежък работен ден. Искаме обаче да разграничим леката почерпка от тежкия алкохолизъм. Според проучване, проведено в период от 20 години върху три групи изследвани лица, 69% от въздържателите сред изследваните лица са починали, спрямо само 60% от хората, консумиращи големи количества алкохол. А тези, които карат по-умерено с чашката пък са още по-малко – 41%.

Лекарите смятат, че резултатите се дължат на факта, че да отидеш с колеги след работа е доста отпускащо. Чудничко е да разпуснете, да пиете по бира и да направите една две игри билярд или дартс. Тялото се освобождава от стреса и за разлика от телата на хората, които често употребяват големи количества алкохол. Последните са много по-стресирани, напрегнати и податливи към заболявания.

Друга важна част са социалните връзки, които осъществяваме докато сме навън за по бира. Ние сме социални животни и като такива имаме нужда да бъдем част от група, а това влияе благоприятно на психиката, следователно и на тялото.

Боят


Нали сме мъже! А и човешкото същество като цяло е с агресивна натура. Замислете се по въпроса и ще откриете, че във всяка култура има някакъв вид кървав спорт. От панкратиона при древните гърци до смесените бойни изкуства днес. Интересното обаче е, че хората, които тренират бойни изкуства, са по-малко агресивни към останалите.

През 2008 година в началните училища в САЩ е била приложена олекотена военна програма за тренировки. Оказало се, че децата, които тренирали, не само не се превърнали в побойници, ами се намесвали, когато видели, че се заформя битка и така помагали да се опази редът. Освен това бойните изкуства изграждат у хората режим и понятие за дисциплина, които са много важни за изграждането на силен характер.

Тревата


Всъщност, да, така е! Пушенето на "трева" не е чак толкова вредно, а дори в някои насоки е много полезно. Специалистите в Американската асоциация за ракови проучвания откриват, че марихуаната помага при хора с ракови заболявания, като забавя развитието на тумора. Също така "козът" влияe положително и при болестта на Крон, синдром на разделени черва, OCD и др. Други учени от университета в южна Калифорния са установили, че канабисът помага и при ADD и ADHD. В тези случаи, една контролирана дневна доза марихуана помага повече от Риталин, при това без страничните му ефекти. Друго интригуващо свойство на тревата е, че ако дадете на гаджето си малко, ще укротите заядливото ѝ поведение, което е нейна устойчива черата по време на ПМС.

Цигарите


Всички смятаме цигарите за лош навик. Навсякъде хората подкрепят спирането на този порок, защото бил лош, нездравословен и т.н. Да обаче никотинът ни помага да се фокусираме доста по-добре над нещата.

Изледователи от Института по психиатрия на колежа "Кингс" в Лондон смятат, че цигарите не са толкова вредни. Те са открили, че пушенето рязко засилва паметта и мозъчната функция, като повишава използването на глутамин и допамин. Никотинът намалява обема на моноаминооксидазни-инхибиторите с около 30-40%. Също така възрастните граждани, които използват никотинови лепенки, взимат решения по-бързо. Можем да заключим, че ако не ви пука за рака на белите дробове и искате да сте по-съсредоточени – пушете си на воля.

Сексът


Ама може ли сексът да не бъде класиран като "здравословно-лош навик". Естествено е сексът да е полезен. Не само че изгаряте по 35 калории за половин час (в нашия случай около 7 калории), ами се засилва и имунната ви система. По време на секс тялото произвежда повече от антителата имуноглобин А, които ни предпазват от настинки и инфекции. Също така, мъжете които по-често правят секс, получават по-малко инфаркти и инсулти. Учени са доказали, че правенето на секс два или повече пъти седмично намалява опасността от сърдечен удар наполовина. При секс също се отделя и окситоцин, който притъпява болката, така че следващия път припомнете това на жена си, когато я заболи глава. Редовното практикуване на секс също води и до добро полово здраве.

Хазартът


Към хазарт са податливи хората на по-голяма възраст, но все пак може да се отнася и за младите. Очевидно възрастните, които се занимават с хазарт, са по-здрави от тези, които си стоят вкъщи. Хазартните личности са по-малко податливи към алкохолизъм и депресии. Учените смятат, че всъщност не хазартът сам по себе си помага на хората, а фактът, че са сред хора и се забавляват. Други са на мнението, че е трудно да имаш социални контакти, когато си се забил в слот-машината. Е, все пак има и други хазартни игри, нуждаещи се от повече от един играч като блекджек, покер, зарове, рулетка и т.н.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ