Вреди ли на здравето дългосрочната употреба на канабис?

30.01.2023, 11:19

Ето какво казват испански учени!

   
 
Вреди ли на здравето дългосрочната употреба на канабис?

Възрастните, които редовно консумират продукти от канабис, не съобщават за значителни разлики в цялостното си здраве в сравнение с широката общественост. Това сочат данни, публикувани в списанието Cannabis and Cannabinoid Research.

Испански изследователи анкетират представителна извадка от хора, които редовно употребяват канабис по различни причини, специфични за техните ежедневни дейности и цялостно здраве. Техните отговори са сравнени с предварително събрани данни, предоставени от широката общественост. 

Потребителите на канабис са по-склонни от членовете на широката общественост да съобщават, че ходят поне десет минути на ден (76% до 70%) и са по-склонни да се радват на добро здраве (88% до 82%). Освен това е по-малко вероятно потребителите на канабис да съобщават за проблеми с холестерола и кръвното си налягане. Те са по-склонни да развият проблеми със съня.

2379837

Един на всеки четирима респонденти съобщава, че е намалил нуждата си от медицински интервенции след употребата на канабис, а почти една трета признават, че са намалили употребата си на лекарства, отпускани с рецепта. Това е констатация, която е в съответствие с предишни проучвания.

Авторите на проучването съобщават следното:

"В това проучване хората, употребяващи канабис в дългосрочен план са отбелязали резултати, подобни на тези на общото население. Тези резултати са получени с помощта на валидирани здравни показатели, специално проектирани и използвани от няколко правителства за оценка на здравето на населението и сравняване на тази информация между държави или специфични популации. Има само един индикатор, свързан с по-лошо здраве сред употребяващите канабис: проблеми със съня.

Те заключават: "Тези открития предполагат, че дългосрочната употреба на канабис може да не играе централна роля по отношение на цялостното здраве. Предлагаме включването на артикули, свързани с канабиса, в националните проучвания на здравето, тъй като те биха предоставили ценни данни в подкрепа на напредъка на обществените дебати относно неговото регулиране."

Източник: norml.org

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ