Вкаменелости показват, че вероятно бозайници са ловували динозаври

19.07.2023, 10:00

Какво откритие само!

   
 
Вкаменелости показват, че вероятно бозайници са ловували динозаври
Източник: 9GAG

Необичайна находка в Китай предполага, че някои ранни бозайници може да са ловували динозаври за вечеря, съобщава Асошиейтед прес.

Фосилът показва подобно на язовец същество, което е захапало малък клюнен динозавър, скелетите им са преплетени. Находката идва от място, известно като "китайския Помпей", където калта и отломките от отдавнашни вулкани са погребали различни същества.

 "Изглежда, че това е праисторически лов, уловен в камък, като стоп-кадър", казва палеонтологът от Университета в Единбург Стив Брусат, който не е участвал в проучването.

Фосилът, описан във вторник в списание Scientific Reports, показва две същества от преди около 125 милиона години, по време на периода Креда.

Според Reuters, въпреки че бозайникът е много по-малък, изследователите смятат, че е атакувал динозавъра, когато и двамата са били уловени във вулканичния поток, казва авторът на изследването Джордан Малън, палеобиолог в Канадския музей на природата. Бозайникът е кацнал върху динозавъра, лапите му стискат челюстта и задния крайник на влечугото, докато зъбите му се впиват в гръдния кош.

Това, че бозайниците са яли месо от динозаври, беше предложено и преди: друга вкаменелост показа, че бозайник е умрял с останки от динозавър в червата. Но новата находка също така предполага, че бозайниците може действително да са ловували динозаври, няколко пъти по-големи от техния размер, а не просто да са консумирали такива, които вече са били мъртви, каза Малън.

Авторите на изследването признават, че има известни фалшификати на вкаменелости от тази част на света. Но след като направиха собствена подготовка на скелетите и анализираха скалните проби, той казва, че те са уверени, че вкаменелостта, открита от фермер през 2012 г., е истинска и биха приветствали други учени също да проучат вкаменелостта.

Бозайникът във вкаменелостите е месоядният Repenomamus robustus, с размерите на домашна котка, според Малън. Динозавърът Psittacosaurus lujiatunensis е голям приблизително колкото средно голямо куче с папагалски клюн.

Този вид е бил растениеяден, но други динозаври са били месоядни или са яли и двете. В крайна сметка динозаврите вероятно все още са яли бозайници по-често, отколкото обратното.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ