Една трайна картина, която Сухият режим в САЩ рисува е тази как хората търсят евтини и съмнителни имитации на алкохол, приготвени в аматьорски условия, за да задоволят жаждата си. Евтиният и не особено безопасен алкохол е следствие от онези регулаторни органи, които се опитаха да премахнат достъпа до популярен продукт, който е толкова близко до сърцата на мнозина. С това обаче те неименуемо увеличиха търсенето му на черния пазар.
Всъщност въобще не е нужно да се стига до "сух режим". Изследвания показват, че в много страни е налице същият резултат благодарение на прекомерно високите данъци и прекалено ограничаващите разпоредби и регулации. Така, например, в Чехия около 7% от алкохола е незаконен. Тези проценти са засенчени от Бразилия, където 28% от алкохолните напитки се произвеждат нелегално. В Мексико е 34%, а в Мозамбик е 66%.
Каква е причината за това? Като цяло нерегистрираният алкохол е по-малко скъп от регистрирания, което означава, че тези напитки са необлагаеми и стоят извън регулираното производство. От тук и значителната ценова разлика между незаконните и легитимните продукти, която стимулира търсенето на черния пазар (и съответно неговото развитие).
Ако правителствата не искат черен пазар за алкохол, просто да си държат данъчните на каишка и ригулациите по-скромни.
Източник: Reason