Вдъхновяващи цитати от Уес Крейвън

12.09.2015, 11:43

Хорър мъдрост

   
 
Вдъхновяващи цитати от Уес Крейвън

На 30 август ни напусна легендарният режисьор Уес Крейвън. Майсторът на филмите на ужасите ни завеща филми като "Кошмар на улица Елм", "Писък" и много други. Освен кино произведенията му, които завинаги ще останат живи за киноманите, Крейвън ни дари и много мъдрост, която смятаме да ви споделим сега. Представяме ви 11 цитата от хорър режисьора.

1. Филмите на ужасите не създават страх. Те го освобождават.

2. Един продуцент ми каза: "Направи хорър филм", аз му отвърнах, че "никога не съм гледал такъв филм". Той каза: "Ти си фундаменталист, би трябвало да живееш с демоните си".

3. За филмите на ужасите: "Те са като тренировъчен лагер за психиката. В реалния живот хората са обвити в най-крехка опаковка, застрашени от истински и понякога ужасяващи опасности. Наративните форми обаче поставят тези страхове в лесно управляема серия от събития. Дават ни възможност да обмисляме страховете рационално."

4. Не бях гледал много филми, когато започнах да преподавам в колежа. По някакъв начин мисля, че този факт доведе до оригиналността ми, защото не бях виждал другите.

5. Мислех си, че никога няма да направя продължения. Боже, колко бях глупав.

6. Научих се да приемам първата работа, която ми се предложи, в сферата, в която искам да работя. Няма значение каква е работата, важното е, че правиш крачка.

7. С всичките тези хорър филми и трилъри за мен най-интересното нещо е онова, което се случва главите на хората.

8. Вярвам, че киното е една от най-важните форми на изкуството. Това е един изключително мощен начин да разказваш вълнуващи истории, които да разтърсят хората с тъгата или радостта си и да ги вдъхновят да се пресегнат към звездите.

9. Ако го мислиш, камерата ще го види.

10. Първото чудовище, с което трябва да уплашиш публиката, си самият ти.

11. Искам да се обърна към страховете на моя народ. Вярвам, че е добре да се срещаш с врага си, ако врагът ти е страхът.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ