![Важи ли 3-секундното правило за паднала храна на земята? Важи ли 3-секундното правило за паднала храна на земята?](http://div.bg/pictures/2207156_595_.jpg)
Преди доста години ученичката Джилиан Кларк бе отличена с наградата Иг Нобелова награда за своите експерименти - тя хвърли различни видове храна на пода и преброи колко бактерии има във всяка. Ето изводите, до които е стигнала:
За да се захванат за храната, на микробите не им трябват 3 секунди - те го правят моментално. Но факт е все пак, че след минута по храната ще има 10 пъти повлече бактерии. Така, че, ако ще вдигаш от земята, вдигай бързо.
Ако изпуснеш храната върху килим с дълъг косъм, о-голямата част от бактериите остават между влакната и няма да замърсят храната кой знае колко много. Трябва да имаш предвид, че по-влажната храна по-лесно се замърсява с микроби, отколкото сухата.
Важно е да се знае също, че подовете на по-високите етажи са по-чисти.
А какво правят хората, ако храната им падне на земята? Оказва се, че всеки от нас е по-склонен да вдигне от земята и да изяде някое захарно изделие, отколкото зеленчук.